Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Gluteotop pogosta vprašanja

1. Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina, ki se pojavlja v nekaterih žitih in povečuje njihove lastnosti za peko. Žitarice, kot so pšenica, pira, rž, ječmen, zelena pira in oves, ter vsi izdelki iz njih vsebujejo gluten. Gluten je razlog, da moka iz žitaric med predelavo postane lepljivo testo in je na primer pomembno pri proizvodnji kruha, da se poveča volumen testa in zagotovi skladnost pečenega izdelka. Gluten je protein, ki vsebuje nenavadno veliko količino aminokislinskega prolina in ga je zato težko prebaviti. V gastrointestinalnem traktu ga ni mogoče popolnoma razgraditi, ker potrebni prebavni encimi, tako imenovani prolil oligopeptidaze ali prolil endopeptidaze (PEP), niso prisotni v dovolj visokih koncentracijah v črevesju človeka.

2. Katere vrste neželenih učinkov glutena obstajajo?

Razlikujemo tri vrste intolerance, ki jih povzročajo gluten ali žita, ki vsebujejo gluten:
- AVTOIMUNA motnja je znana kot bolezen CELIAKIJA
- ALERGIJA NA ŽITO
- GLUTENSKA ALI ŽITNA OBČUTLJIVOST (znana kot občutljivost na žito, ki ni žitna alergija, občutljivost na žito / občutljivost na gluten, ki ni celiakija (NCGS))

3. Kako lahko ugotovim, ali sem občutljiv na gluten?

Do sedaj občutljivosti glutena ni mogoče diagnosticirati neposredno s posebnimi označevalci ali krvnimi preiskavami. Pomanjkanje zanesljivega biomarkerja, tj. merljivi kazalnik, kot tudi nespecifična narava simptomov omejuje diagnozo na izključitvene pristope. Predvsem je treba izkljuciti alergijo na celiakijo in žito. Da bi to dosegli, se preizkusi prehod na prehrano brez glutena. Če se simptomi bistveno izboljšajo in se poslabšajo takoj, ko se gluten ponovno zaužije, se potrdi občutljivost na gluten / žito.

4. Zakaj ne morem imeti glutena?

Vzroki za intoleranco za gluten so lahko zelo različni. Če je bila predhodna alergija na celiakijo in žito dokončno izključena, je vzrok lahko razlog za občutljivost na gluten, ki ni alergija na žito in ni celiakija. Gluten je protein, ki vsebuje nenavadno veliko količino aminokislinskega prolina in ga je zato težko prebaviti. V gastrointestinalnem traktu ga ni mogoče popolnoma razgraditi, ker potrebni prebavni encimi, tako imenovani prolil oligopeptidaze ali prolil endopeptidaze (PEP), niso prisotni v dovolj visokih koncentracijah v črevesju človeka.

5. Kaj je občutljivost na gluten in kako vem, da trpim zaradi tega?

Občutljivost na gluten in žito je bila opisana že od osemdesetih let prejšnjega stoletja, vendar so rezultati v zadnjih letih le pritegnili več pozornosti. Intoleranca na žita, ki ni alergijska, je intoleranca za določene sestavine žita. Trenutno ni potrjenih sistemov za testiranje občutljivosti na gluten / žita.

6. Ali je občutljivost na gluten bolezen?

V nasprotju s celiakijo in intoleranco za laktozo občutljivost na gluten ni navedena kot bolezen v imeniku WHO ICD (http://www.who.int/classifications/icd/en/) in zato ni razvrščena kot bolezen.

7. Ali je to alergijska reakcija?

Občutljivost na gluten in alergija na žito imata podobne simptome in ju je zato mogoče zlahka zamenjati. Vendar obstajajo razlike, npr. v reakcijskih časih in patogenezi. Alergija na žito je imunska reakcija na žito, ki jo posreduje IgE in običajno povzroči reakcijo v nekaj minutah ali urah. Daljši odzivni časi so nenavadni. Čeprav imajo posamezniki, ki trpijo za občutljivostjo na gluten, podobne simptome po jedi živil, ki vsebujejo gluten, so posledice običajno manj hude.

8. Ali encim (prolyl oligopeptidase) poškoduje moje telo?

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je intenzivno raziskala encim in ga ocenila za varnega. To je povzročilo, da se encim v vsej EU odobri kot "novo živilo", zato je pomembno, da se držite predpisanega priporočenega odmerka.

9. Ali se je treba izogibati živilom, ki vsebujejo gluten?

Tisti, ki trpijo za intoleranco za gluten, se morajo zagotovo izogibati živilom, ki vsebujejo gluten, in slediti strogi prehrani brez glutena. Žal je to še vedno edina razpoložljiva možnost zdravljenja za glutensko intoleranco. Strokovnjaki iz tega področja pa vseeno pospešeno iščejo nove terapije.

10. Kaj so enote PPI?

PPI pomeni "Protease Picomole International". Vrednost PPI je merilo encimske aktivnosti.

11. Ali vsaka peptidaza deluje na enak način?

Peptidaza je skupni izraz za encime, ki lahko cepijo aminokisline. Posamezne peptidaze imajo specifičnosti, cepijo različne aminokisline in delujejo pod različnimi pogoji. Encim v GluteoStop® je prolil endopeptidaza in je encim, ki specifično cepi aminokislinski prolin. Ta encim je bil optimiziran za delovanje v kislih pogojih želodca. V kliničnih preskušanjih je encim GluteoStop® prva proteaza, za katero je dokazano, da v kratkem času razgradi pomemben delež glutena v želodcu.

12. Kako lahko ugotovim, katera živila vsebujejo gluten?

Od novembra 2005 je treba na embalaži navesti 14 alergenov, ki jih najdemo v živilih, vključno z „žitaricami, ki vsebujejo gluten, in iz njih pridobljenimi proizvodi“, če so vključeni kot sestavina proizvoda, ne glede na njihovo obliko ali količino. Informacije o alergenih so zdaj obvezne tudi za blago, ki ni pakirano. Informacije se lahko posredujejo pisno, elektronsko ali ustno.

Posebni izdelki brez glutena so označeni s simbolom "prečrtanega pšeničnega ušesa". Opozoriti je treba, da je ta izjava izdelana po presoji proizvajalca in sama po sebi ne zagotavlja, da je proizvod dejansko brez glutena. To je zato, ker se živila z vsebnostjo glutena, ki ne presega 20 mg / kg (= 20 ppm), štejejo za brezglutenske.

Vsa živila, ki vsebujejo pšenico, piro, ječmen in rž, so izključena. Ovsu se je treba izogibati, saj so pogosto kontaminirani z glutenom. Živila, ki lahko vsebujejo gluten ali žito kot sestavino ali dodatek, se štejejo za tvegane. Med drugim vključuje gotove obroke, klobase, sojine omake, sladoled. Za ta živila je še posebej pomembno natančno prebrati seznam sestavin na embalaži. Živila, ki so bila med proizvodnjo kontaminirana z glutenom, so še posebej nevarna.

13. Kaj je posebno pri ovsu?

Oves in proizvodi iz ovsa, ki niso bili okuženi z izpostavljenostjo žit, ki vsebujejo gluten, so dovoljeni kot del prehrane brez glutena, dokler se ne pojavijo simptomi ali nelagodje med zaužitjem.

14. Kako ugotovim, kateri odmerek je najbolj primeren?

Priporočeni odmerek je 1-2 tableti na obrok. Če vaša prehrana vključuje obrok, bogat z beljakovinami, ali če nameravate zaužiti veliko mlečnih izdelkov, morate povečati število tablet. Največjega priporočenega dnevnega odmerka 6 tablet ni dovoljeno preseči. Tolerančni prag za ljudi z občutljivostjo na gluten, ki ni alergija na žito, je zelo različen, zato je potrebno da si vsak posameznik določiti vnos glutena in posledično odmerek GluteoStop® ki ga je treba ustrezno prilagoditi.

15. Koliko kalorij vsebuje ena tableta?

ena tableta vsebuje 0,263 kcal.

Kalorična vrednost na tableto: 1,110 kJ / 0,263 kcal

Kalorična vrednost na 100 g: 1585 kJ / 375 kcal

16. Koliko glutena lahko razgradimo z eno tableto?

Na žalost temu ni mogoče pripisati nobene specifične številke, saj na aktivnost encima, ki razgrajuje gluten, močno vplivajo druge sestavine hrane. Priporočeni odmerek in količina encima na tableto temeljita na rezultatih številnih kliničnih študij. V literaturi je navedena povprečna, naključna poraba "skritega" glutena v smislu življenjskega sloga brez glutena med 150 in 500 mg na dan. V najnovejši klinični študiji na človeku je bilo 500 mg glutena dodano standardizirani dieti in pokazalo se je, da je uporaba 83,150 PPI encima razgradila približno 87% dodanega glutena.

17. Ali obstajajo kakšne klinične študije, ki dokazujejo učinkovitost?

Obstajajo številne klinične študije, ki kažejo, da se gluten lahko razgradi z dajanjem prolyl oligopeptidaze. Encim, ki se uporablja v GluteoStop®, je prvi komercialno dostopen encim proteaze, za katerega se je izkazalo, da je učinkovit tako v in vitro kot kliničnih preskušanjih pri ljudeh. V naključni, s placebom kontrolirani študiji so raziskovalci na Univerzi v Maastrichtu pokazali, da je ta encim zelo učinkovit pri razgradnji glutena in da se je velik delež glutena v kratkem času razgradil v želodcu

Z veseljem vam nudimo obsežnejše informacije v zvezi s tem zdravstvenim delavcem. Poudarjamo, da nam zakonodaja ne daje dovoljenja za razkritje študijskih rezultatov posameznikom brez znanstvenega medicinskega usposabljanja.

18. Ali lahko vzamem GluteoStop® vsak dan?

Da. GluteoStop® je namenjen za jemanje kot dnevni prehranski dodatek.

19. Koliko tablet lahko vzamem v enem dnevu?

Priporočeni odmerek je ena do dve tableti na obrok, kar pomeni, da je priporočeni dnevni odmerek šest tablet na dan.

20. Ali lahko med nosečnostjo in dojenjem vzamem GluteoStop®?

Vse sestavine v GluteoStop® so odobrene za uporabo v hrani in prehranskih dopolnilih. Ni znanih indikacij, ki bi preprečevale jemanje posameznih sestavin med nosečnostjo ali dojenjem.

Kolikor vemo, ni dokumentiranih kontraindikacij za jemanje GluteoStop® med nosečnostjo in dojenjem. Ker ni na voljo neposrednih testov, specifičnih za zdravilo, ki bi omogočali ovrednotenje GluteoStop® med nosečnostjo ali dojenjem, vam priporočamo, da se o uporabi izdelka GluteoStop® posvetujete z zdravnikom.

21. Ali lahko otroci uporabljajo GluteoStop®?

Ker klinične študije o otrocih niso bile izvedene, bi lahko odobritev encima, uporabljenega v izdelku GluteoStop®, na začetku uporabili le za splošno odraslo populacijo. Evropska komisija je leta 2017 odobrila GluteoStop® AN-PEP encim za splošno odraslo populacijo.

GluteoStop® je prehransko dopolnilo in zato spada pod živilsko zakonodajo. V bistvu mora biti hrana varna. Zato za novo živilo varnost EFSA (Evropske agencije za varnost hrane) preveri varnost proizvoda. Ocena EFSA je vključevala številne klinične študije in podatke. Študij o otrocih v tem času ni bilo, zato EFSA ni mogla oceniti otrok na podlagi predloženih študij. Zato je bil encim, uporabljen v izdelku GluteoStop®, prvotno odobren le za odraslo populacijo in določen je bil največji odmerek, ki ustreza 45 mini tablet GluteoStop®.

22. Ali GluteoStop® vsebuje laktozo ali fruktozo?

GluteoStop® ne vsebuje laktoze ali fruktoze in je brez umetnih barvil, konzervansov, arom, sladil, palmovega olja, magnezijevega stearata, živalskih sestavin in gensko spremenjenih organizmov.

23. Je GluteoStop® primeren za vegane?

GluteoStop® je brez živalskih sestavin in je zato primeren za veganski način življenja.

24. Ali lahko vzamem GluteoStop®, če imam sladkorno bolezen?

Prehransko dopolnilo GluteoStop® lahko jemljejo tudi diabetiki.

25. Ali GluteoStop® vsebuje umetna sladila ali sladkor?

GluteoStop® ne vsebuje umetnih sladil ali sladkorja.

26. Kaj je GluteoStop®?

GluteoStop® je prehransko dopolnilo za funkcionalno podporo razgradnji glutena v okviru prehrane z nizkim glutenom. Ne more nadomestiti prehrane brez glutena in ni namenjena za zdravljenje ali preprečevanje celiakije, alergije na žito ali preobčutljivosti na gluten. GluteoStop® vsebuje edinstven encim, imenovan prolil oligopeptidazo, ki razgrajuje verige glutenskih aminokislin (peptide). To preprosto omogoča, da se gluten razgradi. GluteoStop® je zato idealen za vse tiste, ki želijo prakticirati brezglutensko dieto in se izogniti absorpciji vsega skritega glutena oz. vseh sledi glutena.

27. Iz česa je narejen GluteoStop®?

Encim GluteoStop® je produkt fermentacijskega procesa z mikroorganizmom Aspergillus Niger. Ta mikroorganizem se uporablja za proizvodnjo citronske kisline od leta 1919. Uporablja se komercialno za proizvodnjo encimov od šestdesetih let prejšnjega stoletja. Enzim nato očistimo v zelo kompleksnem postopku in nastali prašek granuliramo v tablete.

28. Kakšne so prednosti GluteoStop®?

- Priročen dozirnik na klik za uporabo na poti
- Mini tablete, ki jih ni težko pogoltniti tudi brez tekočine
- Diskretno za uporabo npr. v restavracijah, menzah, na potovanjih in podobno
- Brez: sladkorja, laktoze, fruktoze, glutena, umetnih sladil, barv in arom, konzervansov, magnezijevega stearata
- Učinkovitost, potrjena v kliničnih preskušanjih
- Izdelano v Nemčiji
- primerno tudi za vegane

29. Kako se GluteoStop® razlikuje od drugih encimskih produktov?

Na trgu so številni encimski proizvodi. GluteoStop® je peptidaza. Peptidaza je skupni izraz za encime, ki lahko cepijo aminokisline. Posamezne peptidaze imajo specifičnosti, cepijo različne aminokisline in delujejo pod različnimi pogoji. Encim, uporabljen v GluteoStop®, je znan kot prolil endopeptidaza in je encim, ki specifično cepi (razgrajuje) aminokislinski prolin. Ta encim je bil optimiziran za delovanje v kislih pogojih želodca. V kliničnih preskušanjih je encim GluteoStop® prva proteaza, za katero je dokazano, da v kratkem času razgradi pomemben delež glutena v želodcu. Primerjava različnih peptidaz je pokazala, da lahko prolil oligopeptidaza, ki se uporablja v GluteoStop®, razcepi gluten bolj učinkovito kot druge peptidaze (npr. Dipeptidil peptidaza DPP-IV).

30. Ali lahko vzamem GluteoStop®, tudi če jemljem druga prehranska dopolnila?

GluteoStop® lahko brez težav uporabite v kombinaciji z drugimi prehranskimi dopolnili. Priporočeni odmerek izdelkov pa je treba strogo upoštevati.

31. Kakšen je najboljši način za shranjevanje GluteoStop®?

GluteoStop® shranjujte v hladnem in suhem prostoru, zaščitenega pred svetlobo. Prav tako ga je treba shranjevati izven dosega majhnih otrok.

32. Ali Gluteostop® vpliva na učinek drugih zdravil?

Ni znanih interakcij med zdravili. Če kljub temu redno jemljete druga zdravila, se morate pred uporabo prvič posvetovati z zdravnikom.

33. Ali lahko vzamem GluteoStop® po preteku roka uporabnosti?

Datum roka odtisnjenega na embalaži ni datum izteka roka uporabnosti. Vendar pa priporočamo, da izdelek zamenjate z novim izdelkom pred iztekom roka uporabnosti, saj je to edini način, da zagotovite ohranitev določene encimske aktivnosti.

34. Kje je GluteoStop® izdelan?

GluteoStop® se proizvaja v Nemčiji, encim, ki se uporablja v GluteoStop®, pa prihaja Francije.

35.Ali GluteoStop® vsebuje konzervanse, magnezijev stearat ali palmovo olje?

GluteoStop® ne vsebuje konzervansov in je prav tako brez magnezijevega stearata, palmovega olja, laktoze, fruktoze, umetnih barvil, okusov in sladil, živalskih sestavin in gensko spremenjenih organizmov.

36. Kje lahko kupim GluteoStop®?

GluteoStop® je V NEMČIJI na voljo v cca. 15.000 lekarnah pod številko PZN (tj. Nemška centralna farmacevtska): 14184771.

37. Ali je GluteoStop® na voljo tudi na recept?

Ker je GluteoStop® prehransko dopolnilo, ni na voljo na recept.

38. Zakaj je GluteoStop® tako drag?

Skupina ineo Pharma GmbH je investirala v kakovost surovin za izdelek GluteoStop®, ki se proizvaja v skladu z najvišjimi standardi kakovosti za hrano v Evropi in izključno v Nemčiji. Redno in prostovoljno izvajamo revizije sistema zagotavljanja kakovosti. Usposobljeni smo zagotoviti sledljivost vsakega posameznega paketa. Poleg tega še naprej vlagamo v strokovno znanje, raziskave in namenske storitve. Naša ekipa raziskovalcev in znanstvenikov s področja prehrane je osebno in kompetentno odgovorila na vsa vprašanja zdravnikov, farmacevtov in uporabnikov izdelkov.

39. Kako dolgo lahko uporabljam GluteoStop®?

Če je GluteoStop® pravilno shranjen, ga lahko uporabljate najmanj do datuma, ki je odtisnjen na embalaži.

40. Kolikšen je največji dovoljeni odmerek GluteoStop®?

Priporočeni odmerek je ena do dve tableti na obrok, kar pomeni, da je priporočeni dnevni odmerek šest tablet na dan. Navedenega priporočenega dnevnega odmerka ne smete prekoračiti. Kot del svoje ocene varnosti Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) meni, da je dnevna doza do 2,7 g propil oligopeptidaze varna. To ustreza 45 tabletam GluteoStop® na dan!

41. Ali se lahko aktivnost GluteoStop® še izboljša?

Znanstvene študije kažejo, da se lahko aktivnost encima v GluteoStop® dodatno poveča, če se tablete jemljejo z gazirano mineralno vodo. Pijače z nizkim pH, kot so mineralna voda, kisli sokovi, kola itd., Pomagajo zmanjšati pH vrednost želodčne vsebnosti na približno 4,5 hitreje, kar pomaga encimu doseči optimalno aktivnost.

42. Ali je lahko delovanje GluteoStop® okrnjeno?

Encim, ki se uporablja v GluteoStop®, je znan kot proteaza. To pomeni, da lahko razcepi beljakovine. Poraba prekomernih količin mlečnih izdelkov (mlečnih beljakovin) lahko zmanjša aktivnost GluteoStop®, ki povzroča cepitev glutena. Podobno kot gluten, mlečni protein vsebuje nenavadno visok delež aminokislinskega proline, kar pomeni, da naš encim tudi z lahkoto cepi mlečne beljakovine. Zato morate odmerek GluteoStop® povečati v času, ko je vaš obrok bogat z mlečnimi beljakovinami.

43. Ali mi lahko GluteoStop® pomaga, tudi če že uporabljam dieto brez glutena?

GluteoStop® ne more nadomestiti prehrane brez glutena, je pa dodatno orodje, ki lahko zmanjša majhne količine glutena, ki ga nenamerno zaužijejo kot del domnevno brezglutenske diete. Nedavne znanstvene študije, objavljene leta 2018 (Am J Clin Nutr. 2018 1. februar; 107 (2): 201-207), so pokazale, da tudi bolniki s celiakijo, ki se držijo stroge brezglutenske diete, nenamerno zaužijejo povprečno 150–400 mg glutena na dan. Pri mnogih bolnikih je ta količina zadostna, da povzroči simptome, značilne za bolezen, in preprečuje obnovo črevesne sluznice.

44. Ali lahko bolniki s celiakijo uporabljajo tudi GluteoStop®?

POMEMBNE TOČKE: GluteoStop® ne more nadomestiti prehrane brez glutena in ni namenjen za zdravljenje ali preprečevanje celiakije. GluteoStop® je prehransko dopolnilo za funkcionalno podporo razgradnji glutena v okviru prehrane z nizkim glutenom.

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2020