Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Koliko Koencim Q10 potrebujemo?

 

Naše telo proizvaja zadostne količina koencima Q10 le do 30 leta starosti, kasneje pa količina proizvedenega koencima pada v sorazmerju s starostjo, kar je lahko neposredno povezano s številnimi težavami, ki jih prinaša starost. Drugi razlogi, da telo ne tvori dovolj koencima Q10, so lahko neustrezna prehrana, stres in okužbe.  Zato je izredno priporočljivo, da primanjkljaj koencima nadomestimo s prehrano ali z njenimi dodatki. Priporočamo ga športnikom, osebam, ki so vsakodnevno podvržene stresu, srčnim bolnikom, starejšim ljudem in vsem, ki želijo ohraniti zdravje in mladost. Dodani sojini izoflavoni povečajo zaščito organizma in antioksidativno moč koencima Q10.

 

Kaj je koencim Q10? 
Koencim je naravna substanca in pomembna komponenta vsake žive celice. Najdemo ga tako v človeškem organizmu kakor tudi v živalskih in rastlinskih celicah. Vse naše celice vsebujejo Q10, saj ima pomembno vlogo pri nastajanju energije in pri vzdrževanju našega zdravja. Q10 sodeluje pri nastanku molekul ATP, v obliki katerih naše celice skladiščijo energijo, ki jo v telo vnesemo v obliki hrane.  

Kje najdemo Q10?
Koencim Q10 najdemo v mesu, žitnih jedeh, zelenjavi, jajcih, ribah, soji, lešnikih in mlečnih izdelkih. Najbogatejši vir koencima Q10 je srčna mišica goveda. Ker pa se vsebnost Q10 v hrani bistveno zmanjša s shranjevanjem, kuhanjem, pečenjem ali konzerviranjem hrane, je najboljše uživanje sveže hrane oziroma prehrambenih dopolnil v farmacevtskih oblikah kot so to na primer kapsule. Koencim Q10 lahko naš organizem sintetizira sam, s pomočjo vitaminov (vitamin B6, vitamin C, vitamin B2, folna kislina, vitamin B12, niacinamid, pantotenska kislina) in številnih elementov v sledovih, pri  čemer se koencim sintetizira iz dveh aminokislin fenil-alanina in tirozina. Pomanjkanje kateregakoli izmed vitaminov, aminokislin ali elementov v sledovih posledično privede tudi do pomanjkanja koencima Q10. 

Artikli:

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Ključne besede: koencim, koencim q10, q10,
Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019