Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Koencim Q10

 

Poročila o ugodnih učinkih raznih spojin na različna bolezenska stanja so med zdravniki večinoma sprejeta z dvomom. Privlačna je misel, da bi našli spojino, celo telesu lastno spojino, ki bi lahko pozdravila ali olajšala simptome večih bolezenskih stanj. Ubikinon, znan tudi kot koencim Q10, je snov, ki jo lahko telo proizvede samo. Povečane potrebe pri različnih bolezenskih stanjih ali znižana tvorba tega provitamina s starostjo privede do nižje koncentracije koencima Q10 v telesu. Do tega lahko pride tudi zaradi nezadostnega vnosa s hrano, genske napake pri biosintezi ubikinona ali zaradi pomanjkanja vitaminov, elementov v sledovih ali drugih molekul, potrebnih za tvorbo CoQ10. Zato raziskovalcem že dlje časa buri duha njegova vloga in učinkovitost pri simptomih in znakih različnih bolezni.

Leta 1957 so raziskovalci na Univerzi v Wisconsinu izolirali molekulo oranžne barve iz mitohondrijev srca goveda. Leto kasneje je druga skupina raziskovalcev v Liverpoolu našla enako molekulo v živalskih organizmih in kvasovkah. Poimenovali so jo UBIKINON, kar dobesedno pomeni vsepovsodni kinon. 

Nekaj let kasneje so odkrili vlogo molekule pri dveh encimih v mitohondriju, kar je razjasnilo pomen molekule, ki je delovala kot koencim oz. kot sestavni del mitohondrijske dihalne verige.

Koencim Q10 je provitamin, ki nastaja v telesu in ima vlogo v maščobah topnega elektronskega prenašalca v mitohondrijski dihalni verigi. V naravi je v več oblikah, najdemo pa ga lahko v mikroorganizmih, rastlinah in sesalcih, tudi pri človeku. Številka ob imenu označuje, koliko kemičnih podenot ima molekula v svoji sestavi (število isoprenskih podenot). Koencim Q10 prevladuje pri človeku in sicer v največjih koncentracijah v srcu, sledijo mu jetra, ledvice, trebušna slinavka, najmanj pa ga je v pljučih. Človek ima največ koencima pri 20. letu, nato pa ga je v telesu čedalje manj. Ker ga lahko sami sintetiziramo v telesu, ne spada med snovi, ki jih moramo nujno vnesti s hrano, čeprav ga lahko precej zaužijemo tudi s hrano (npr. govedina, perutnina, brokoli…). Dodatek k prehrani je ameriška FDA (Food and Drug Administration) opredelila kot snov, ki se jo zaužije skozi usta in vsebuje sestavino, ki naj bi dopolnjevala dieto. Koencim Q10 v obliki dodatka k prehrani pridobivajo s fermentacijo pes in sladkornih trsov. Uživanje dodatkov  koencima Q10 je razširjeno v Evropi, Rusiji in na Japonskem, kjer so že leta 1974 registrirali koencim Q10 za zdravljenje kroničnega srčnega popuščanja.

 

VLOGA KOENCIMA Q10

Molekula koencima Q10 ima v organizmu dve vlogi:
- je pomembna spojina v procesu pridobivanja celične energije (sinteza ATP)
- ima lastnosti antioksidanta.

ATP (energijska molekula, iz katere črpajo celice energijo za svoje delovanje) nastaja na notranji mitohondrijski membrani v procesu oksidativne fosforilacije. V tej verigi reakcij je ubikinon prenašalec elektronov med spojinami in s tem direktno sodeluje pri nastanku energije v obliki ATP.

Druga naloga ubikinona je njegovo antioksidacijsko delovanje oz. varovanje celic pred prostimi radikali. Varuje pred peroksidacijo maščob, beljakovin in DNK. Lahko bi ga imenovali tudi lovilec prostih radikalov. Slednji so visokoreaktivne molekule, pomembne za nastanek številnih bolezni (rakasta obolenja, Parkinsonova bolezen, ateroskleroza…) in ki sodelujejo v procesih staranja. S starostjo količina ubikinona v telesu upada, kar je v skladu s teorijo prostih radikalov staranja in s starostnim zvečevanjem oksidacijskih poškodb beljakovin in DNK ter posledično z nastankom raka in bolezni obtočil. Nekateri menijo, da so staranje in starostne degenerativne bolezni povezane z zmanjšano sposobnostjo organizma, da bi obdržal take koncentracije ubikinona, ki bi ustrezale potrebi za antioksidacijsko obrambo.

 

ZAKAJ POTREBUJEMO ZAŠČITO PRED PROSTIMI RADIKALI

Prosti radikali so visokoreaktivne molekule, ki igrajo vidno vlogo pri številnih boleznih, procesih staranja in pri rakastih obolenjih. 

Pri analizi enostavne molekule vode vidimo, da je ta sestavljena iz dveh atomov vodika ter enega atoma kisika. Kemijsko vez sestavlja par elektronov, od katerih izvira prvi iz vodikovega, drugi pa iz kisikovega atoma. Molekula vode se deli na dva dela, pozitivno nabit vodikov ion (H+) ter negativno nabit hidroksilni ion (OH-). Voda se lahko razdeli tudi drugače in sicer tako, da nastanejo električno nevtralni delci, pri čemer se vodikov ion loči s svojim elektronom od hidroksilnega ostanka, ki je prav tako elektro-nevtralen. Tako nastane hidroksilni radikal, ki je izjemno reaktiven, kajti nerazporejeni elektroni težijo k tvorjenju novih vezi.

Hidroksilni radikali predstavljajo za celice ene najbolj škodljivih radikalov, saj se želijo čimprej spojiti s katerimkoli vodikovim atomom, da bi spet nastala voda. V kolikor so vodikovi atomi del biološko pomembnih molekul, so te reakcije zelo rušilne. Med številnimi prostimi radikali so tudi molekule kisika, ki so prisotne pri metaboličnih procesih, v respiratornem ciklusu, nastanejo pod zunanjim vplivom in so prav tako zelo nevarni. Naj omenimo predvsem izpostavljenost ultravijoličnem sevanju, ionizirajočem sevanju, delovanju težkih kovin (živo srebro, svinec ipd.).

Da bi te radikale nevtralizirali, nekateri biološki sistemi sami proizvajajo antioksidante, saj obrambe proti prostim radikalom ni nikdar zadosti. Visokoreaktivni prosti radikali so na preži praktično povsod - škodljive snovi v vdihanem zraku, v okolju, v hrani,v zdravilih in različnih kemikalijah vsakdanjega življenja, ionizirajoči žarki, ozonska luknja… delujejo kvarno na organizem predvsem prek prostih radikalov, zato je pred človekom nuja preskrbeti se z dodatnimi varovali pred prostimi radikali. Med najpomembnejše antioksidante sodijo vitamina E in C, karotenoidi, ubikinon, glutation, melatonin, flavonoidi,  pomembni pa so tudi encimi v telesu kot so superoksidna dismutaza, katalaza, glutationska peroksidaza idr. 

Ubikinon je edini v maščobah topni antioksidant, ki ga lahko celice sintetizirajo same v celoti.

Današnji spekter za uporabo koencima je zelo širok:

• Srčno pošpuščanje (krepitev oslabljenega miokarda in  preprečevanje starostne oslabitve miokarda)
Dodajanje koencima Q10 k standardni terapiji za srčno popuščanje je po podatkih v literaturi dalo ugodne rezultate, posebej pri bolnikih, ki so imeli nižje zaloge koencima Q10. To so bili bolniki s hujšo obliko bolezni in tem bolnikom je dodajanje ubikinona tudi najbolj koristilo. Način delovanja provitamina pri srčnem popuščanju je povezan s povečanjem sinteze ATP in izboljšanjem srčne kontraktilnosti. Antioksidativne lastnosti pa preprečujejo peroksidacijo maščob, kar zniža oksidativni stres pri srčnem popuščanju.

 

• Angina pektoris
Bolniki s stabilno angino pektoris na standardni terapiji so prenesli več napora ob jemanju koencima Q10, vendar brez znižanja doze antianginoznih zdravil.

 

• Hipertenzija
Pri bolnikih s povišanim krvnim tlakom so, podobno kot pri bolnikih s kroničnim srčnim popuščanjem, našli nižje nivoje koencima Q10 v telesu. Z jemanjem dodatka koencima Q10 zapolnimo endogeno pomanjkanje tega provitamina. Opazovali so znižanje sistolnega in diastolnega tlaka.

 

• Ateroskleroza 
Oksidativna sprememba LDL (lipoproteini z nizko gostoto) lahko povzroči poškodbe žilnega endotela pri bolnikih s povišanimi serumskimi lipidi. Antioksidanti, med njimi tudi koecim Q10, lahko preprečijo oksidacijo lipoproteinov in s tem začetek ateroskleroze.

 

• Možganska in srčna  kap
Pri ishemični možganski ali srčni kapi pride do prekinitve krvnega pretoka v določeno regijo možgan ali srca. Če je ishemija reverzibilna, nastajajo po ponovni vzpostavitvi krvnega pretoka v prizadetem področju prosti radikali, ki še dodatno okvarijo že tako prizadeto območje. Koencim Q10 kot lovilec prostih radikalov lahko vsaj malo prepreči presnovne in hipoksemične okvare.

 

• Splošna mišična slabost in utrudljivost 
Jasnega vzroka nastanka kronične utrujenosti ne poznamo. V literaturi zasledimo predvidevanja o vzrokih zaradi pomanjkanja številnih elementov v sledovih ( B vitamini, vit. C, Mg, Na, Zn, L-triptofan, L-karnitin, CoQ10, esencialne maščobne kisline). Zato je smiselno pri bolnikih s sindromom kronične utrujenosti dodajati naštete snovi k prehrani.

 

• Krepitev imunske odpornosti
Pomanjkanje mikroelementov (selen, cink, vitamin B6, vit. A, vit. E, vit. B12, folat, koencim Q10) lahko kvarno vpliva na imunski sistem, posebej pri starostnikih. Zmanjša se število in funkcija naravnih celic ubijalk, ki so pomembne pri spoznavanju in odstranjevanju okuženih in tumorsko spremenjenih celic.

 

• Neplodnost pri moških
Jemanje dodatka koencima Q10 je lahko učinkovito pri moški idiopatski astenozoospermiji zaradi vpliva na motihondrijsko biokinetiko in njegovih anatioksidantnih lastnosti. Po šestih mesecih jemanja se je izboljšala mobilnost spermijev in našli so višje vrednosti koencima Q10 v semenskih tekočini in v samih spermijih.

 

• Migrena
Raziskovalci so opisovali znižanje intenzitete migrenskih glavobolov ob terapiji s koencimom Q10 brez drugih hujših stranskih učinkov. Zmanjšalo se je tudi število migrenskih napadov na mesec, manj je bilo tudi dnevov z glavobolom in slabostjo. Če bi dobili enake rezultate v večjih kliničnih študijah, bi lahko ponudili koencim Q10 kot zdravilo za migreno bolnikom, ki ne jemljejo radi zdravil in iščejo naravni nadomestek.

 

• Starostna degeneracija makule (rumene pege)
Večina bolnikov s starostno degeneracijo makule imajo nižji nivo koencima Q10 v plazmi in posledično slabšo obrambo proti oksidativnemu stresu. Prosti radikali vplivajo tudi na nastanek starostne degeneracije makule, pri čemer ima koencim Q10 protektivno vlogo.

 

• Nevrodegenerativne bolezni (Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen…)
Pomanjkanje kompleksa I v mitohondrijski dihalni verigi, katerega sestavni del je ubikinon, vodi v večjo vulnerabilnost nevronov za okvare s prostimi radikali, ki igrajo pomembno vlogo pri nastanku nevrodegenerativnih bolezni.

 

• Rakava obolenja
Pri številnih onkoloških bolnikih so našli nižji nivo koencima Q10 v plazmi, kar je lahko zaradi nižjega vnosa s hrano, lahko pa je nižji nivo antioksidanta v telesu zaradi večje potrebe po njem pri premagovanju oksidativnega stresa. Koencim Q10 stimulira imunski sistem in varuje srce pred stranskimi učinki nekaterih kemoterapij (kardiotoksičnost antraciklinov – doxorubicin).

 

• Demielinizirajoče bolezni
Oksidativni stres igra pomembno vlogo tudi pri demielinizirajočih boleznih. Oligodendrociti so celice v možganih, ki tvorijo mielin in so močno občutljive na oksidativni stres zaradi nizkega antioksidacijskega obrambnega sistema in hitrega metabolizma. V poskusih so celice po izpostavitvi prostim radikalom propadle, če pa so bili prisotni tudi antioksidanti (koencim Q10 in alfa-lipoična kislina) se je življenjska doba celic podaljšala. Zaključili so, da lahko antioksidanti preprečijo prehudo oksidativno poškodbo celic in njihovih proteinov.

 

• Ohranjanje vitalnosti obzobnega veziva

 

 

JEMANJE UBIKINONA - KOENCIMA Q10
Preparati koencima Q10, ki vsebujejo tudi rastlinska olja in vitamin E, povečajo topnost koencima Q10 in omogočajo boljšo absorpcijo provitamina, kot če bi jemali samo prečiščen koencim Q10 brez dodatkov.

 

ZAKLJUČEK
Koencim Q10 je spojina, ki bo tudi v prihodnosti raziskovalcem postavljala nova in nova vprašanja, zato je upravičeno pričakovati, da se bodo njeni blagodejni učinki izkazali še na drugih področjih medicine. Ustanovljeno je bilo celo mednarodno združenje za koencim Q10 (International Coenzyme Q10 Association), ki se bo aprila letos sestalo v Los Angelesu že na četrti mednarodni konferenci. 

Kljub vsem ugodnim učinkom pa koencim Q10 še vedno ostaja le dodatek prehrani in bi bilo narobe jemati ga kot edini preparat pri kakršnemkoli bolezenskem stanju. Vsekakor pa je smiselno njegovo nadomeščanje, saj s starostjo in pri različnih bolezenskih stanjih njegova koncentracija v telesu močno upade.

 

Vida Bojnec, dr. med.

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019