Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Odstranjevanje celulita

Celulit

 

Kaj je celulit?

CELULIT(oz. pomarančna koža) predstavlja nepravilna razporeditev maščobe v podkožnem tkivu kar pripelje do deformacije in oteženega pretoka krvi. Celulit najbolj prizadene kožo na predelih bokov, zadnjega dela stegen ter na zadnjici, lahko pa se pojavi tudi na spodnjem delu trebuha, na prsih ter na zgornjem delu rok.  

 

Vzroki nastanka celulita

Strokovnjaki so mnenja, da sta za nastanek celulita karakteristični dve fazi kateri vplivata druga na drugo: 

- počasen pretok krvi oz. cirkulacija, zastajanje tekočine, in odpadnih snovi na določenih delih kar pripelje do nakopičenja maščob.

- ter drugi dejavniki: dedni, psihološki, nepravilna prehrana, prezgodnje staranje kože, oprijeta oblačila, nošenje visokih pet, telesna konstrukcija,…. 

Mnenja glede tega, ali je osnovni razlog nastajanja celulita motena presnova maščob ali spremembe v krvotoku, so zaenkrat še deljena. Dejstvo, da se pojavlja le na določenih delih telesa in v glavnem pri ženskah, kaže na to, da imajo pri tem pomembno vlogo hormoni, zlasti estrogen. Estrogen namreč sodeluje pri nalaganju rezervnega maščevja na stegnih in zadnjici. Hormoni pa tudi vplivajo na strukturo kolagenskih vlaken, ki se nahajajo v koži in tako vezivno tkivo postane ohlapnejše, kar ima za posledico vidno nagubanost in ohlapnost kože. Največkrat se celulit pojavi pri ženskah v času hormonskih sprememb, kot so puberteta, nosečnost, menopavza,...

 

Vplivi na razvoj celulita

Celulit kot takšen ni povezan z debelostjo, kajti pojavlja se tudi pri ljudeh s povprečno in podpovprečno telesno težo. Na njegov razvoj ima velik pomen predvsem način življenja: nepravilna prehrana, premalo gibanja, stres, delno pa k nastanku celulita prispevajo tudi hormonski in dedni dejavniki.

 

Stopnje celulita

Celulit delimo na štiri faze oz. stopnje:
1. faza navzven ni opazen. S ščipanjem se razkrije nagubanost kože, ampak ni izrazite pomarančne kože.
2. faza navzven komaj zaznavne spremembe kot valovito kožno površje (s ščipanjem se razkrije izrazita pomarančna koža) krvni in limfni pretok nista enakomerno razporejena, nekateri imajo normalen pretok drugi so prizadeti. Kepe povečanih maščobnih celic se povečujejo in še dodatno ovirajo pretok skozi krvne in limfne žile. Odpadne snovi se kopičijo.
3. faza navzven je koža očitno spremenjena (očiten videz pomarančne lupine tudi ko oseba stoji). Ker je krvni pretok vse slabši v plasti usnjice prihaja do sprememb. Presnova celic v tej plasti je oslabljena. Spreminja se sestava veznega tkiva, elastičnih vlaken je vse manj. Usnica se stanjša. Maščobne kepice obdajajo beljakovine, ki se tu nalagajo. 
4. faza navzven je koža močno in neenakomerno spremenjena. V nekaterih predelih celulita lahko pride do bolečega vnetja veznega tkiva. V tej fazi so značilne čvrste kepice maščob, ki so sestavljene iz zlepljenih maščobnih celic, ki jih obdajajo beljakovine.

 

Izdelki za odpravljanje celulita

Celulit je izredno težko popolnoma odpraviti, seveda pa imamo na voljo mnogo načinov s katerimi ga lahko omilimo. Vendar pa rezultati ne bodo vidni kar čez noč, ampak sta potrebna čas in vztrajnost, da dosežete želene rezultate. Pri anticelulitnih programih gre za kombinacijo ustreznih preparatov in aparatov. Za odpravo celulita je na tržišču tudi nešteto kozmetičnih pripravkov, kateri vsebujejo vitamine, minerale, izvlečke zdravilnih rastlin, neketere kvalitetnejše kreme pa vsebujejo tudi posebne učinkovine, ki stimulirajo krvni obtok. Vendar pa s samo uporabo krem in gelov ter drugih kozmetičnih preparatov namenjenih za odpravo celulita ni moč doseči vidnejših rezultatov. Tako je veliko postopkov za odpravo celulita žal neuspešnih saj le-ti ciljajo samo na zunanji izgled celulita.

 

Odstranjevanje celulita

K sami odpravi celulita moramo pristopiti celostno, tako od zunaj kot od znotraj, vsekakor pa ne samo z uporabo najrazličnejših kozmetičnih preparatov, kateri obljubljajo nemogoče. Rezultati bodo opaznejši, če boste uporabili kombinacijo zdrave prehrane, rednega gibanja ter redne telesne nege.

Zdrava prehrana
Pomembno pri odpravi celulita je, da se izogibamo alkoholu, sladkarijam, izdelkom iz bele moke ter kajenju. Izrednega pomena pa je tudi zadosten vnos tekočine v telo (celice). Priporočena količina zaužite tekočine (navadne vode ali nesladkanega čaja) na dan je vsaj 2,5 litra.

Gibanje
Gibanje je izrednega pomena za zmanjševanje podkožnega maščevja ter za povečanje krvnega obtoka. Priporočljivo je vsaj do tri ure na teden (kolesarjenje, plavanje,..). Zelo primerna je tudi ročna masaža prizadetih predelov in sicer v smeri limfnega obtoka (na primer noge masiramo od spodaj navzgor).

Nega telesa
Za predele telesa na katerih se pojavlja celulit je značilno, da so dehidrirana in prav zato potrebujejo redno telesno nego. K boljšemu videzu kože bomo pripomogli že z rednim vlaženjem kože po vsakem prhanju, pravtako pa se priporoča enkrat tedensko tudi piling.  Druge možnosti odpravljanja celulita so še t.i. "body wraping - povijanje telesa" pri katerem na prizadete dele telesa nanesemo morsko glino, morske alge ali katerega izmed drugih kozmetičnih pripravkov namenjenih za to obliko odpravljanja celulita, ter zavijemo s tanko brisačo.

Odločite pa se lahko tudi za lasersko terapijo ali kirurške metode bolj znane pod izrazom liposukcija. Pri tem strokovno izvedenim postopku s pomočjo vakuuma izsesajo maščobno tkivo, vendar je predhodno potreben posvet z zdravnikom.

Ko se odločate za eno izmed terapij pa vsekakor ne pozabite na sprostitev,na pravilno prehrano, dihanje in dovajanje kisika, telesno gibanje, ter izogibanje kajenju in alkoholnim pijačam. Vsako jutro pa spijte kozarec sveže stisnjene limone ali grenivke.

 

Krema proti celulitu - Crealite Plus
Prvi pripravek zoper celulit, ki temelji tudi na kliničnih študijah "Evidence-Based".
Vrhunska dermatološko preizkušena kozmetična linija!

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Ključne besede: celulit, masaža, nega kože,
Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019