Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Jesensko nabiranje zdravilnih zelišč

Poletje je minilo. Prihajajo jesenski dnevi, prelepi v svoji barvitosti, ki se spreminjajo iz dneva v dan. Če smo se odpravili v naravo v vročih minulih mesecih in si nabrali nam priljubljena zelišča ali odkrili nova, jih sedaj sušimo in pripravljamo za najrazličnejše nadloge ali pa za osvežujoče napitke. A čas nabiranja še ni mimo. Jesen je čas, ko lahko nabiramo korenike in korenine, nekatere plodove ter semena.

Kako nabiramo korenine in korenike? Izkopljemo jih, preden propadejo nadzemni deli rastlin. Pazimo, da jih pri tem ne poškodujemo. Nato jih skrbno očistimo in operemo v tekoči vodi, ki ne sme biti vroča. Da se lažje in hitreje posušijo, jih narežemo.
Preden jih uporabimo, jih zdrobimo. V nadaljevanju je opisana uporaba nekaterih bolj poznanih zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v jesenskem obdobju. Če jih pravilno porabljamo, delujejo blago, a učinkovito.
Jegličeve korenine olajšajo izkašljevanje, ker utekočinjajo izločke pri vnetjih zgornjih dihalnih poti. Pospešujejo tudi odvajanje vode. Jegliču so kot prvi pomladanski rastlini pripisovali čarobno moč. Priznan je kot ena prvih pomladanskih zeli, s pomočjo katerih prečistimo kri. Tedaj uporabimo svež cvet skupaj s svežim listom breze in zeljo koprive.
Sladki koren je prepoznaven po močnem vonju in sladkobnem okusu. Olajša izkašljevanje in preprečuje vnetja zgornjih dihalnih poti. Pomaga pri hripavosti, kar s pridom uporabljajo pevci in govorniki. Droga ščiti želodčno in črevesno sluznico, saj se upre želodčnim sokovom, da jo razjedajo.
Korenika milnice draži sluznico in tako poveča izločanje vseh žlez prebavnega trakta, vključno z bronhialnimi žlezami. Pride do povečanja bronhialnega izločka in lažjega izkašljevanja. Milnica tudi rahlo žene na vodo in nekoliko pospešuje izločanje žolča.
Oman blagodejno vpliva na sluznice bronhijev, blaži kašelj in umirja krče. Zbuja tudi tek in krepča. Vendar z njegovo uporabo ne smemo pretiravati. Pri prekoračenju lahko pride do želodčnih težav in bruhanja ter driske.
Zakaj je Kneipp angeliko tako zelo cenil, da je o njej napisal, da »odvaja iz krvi vse škodljive snovi«? Angelika — zdravilni gozdni koren pospešuje izločanje sluzi in olajša izkašljevanje. Grenčine pospešujejo izločanje prebavnih sokov in večajo tek. Droga tudi pomirja napenjanje in črevesne krče. Pomembno je tudi delovanje na sečila, saj jih razkužuje in tako pomaga pri vnetjih mehurja.
Še danes uporabljamo priljubljeno čajno mešanico za »čiščenje krvi«, ki jo sestavljajo potrošnik, angelika in regrat.
Potrošnikove korenine vsebujejo grenčine, ki stimulativno delujejo na celotno presnovo. Pospešuje izločanje prebavnih sokov, vzbuja tek in poveča iztrebljanje. Izboljšuje tudi delovanje jeter in žolčnika ter ledvic. Potrošnik je bil v začetku stoletja priljubljena rastlina, saj so jo na veliko gojili in iz praženih korenin izdelovali kavin nadomestek, imenovan cikorija.
Mnogonamenski sabljasti triplat
že od nekdaj uporabljamo za celjenje ran in preprečevanje lokalnih vnetij pri kožnih poškodah. Oblogo pripravimo tako, da zmleta semena poparimo z vodo in zmešamo v gosto kašo. Kašo nanesemo na krpo in položimo na obolelo mesto.
Čaj ugodno deluje pri vnetjih dihalnih poti. Pospešuje tek in delovanje prebavil in je izredno dobro krepčilo po različnih boleznih.
Pegasti badelj je ena redkih rastlin, ki ščiti jetra. Ne poznamo zdravila, ki bi vnovič zgradilo jetrne celice, pegasti badelj pa jih varuje, dokler njihova okvara ne preseže določene stopnje. V semenih je učinkovina silimarin, ki deluje proti številnim jetrnim strupom in ugodno vpliva na poškodbe jeter.
Za zdravljenje obolenj ledvic in mehurja je poznana droga vednozeleni gornik. Je razkužilo sečil, jih pomirja in krepi. Ker gornikovi listi vsebujejo veliko čreslovin, lahko pride po zaužitju napitka do bruhanja. V takih primerih vzemimo raje napitek iz brusničnih listov. Njeno zdravilnost lahko primerjamo z gornikovo. Zanimivo je, da je brusnica po videzu podobna gorniku in velikokrat raste skupaj z njim. Vendar pazimo —če bolečine v sečilih v nekaj dneh ne minejo, se posvetujmo z zdravnikom.
V tem času ne pozabimo na semena gloga in divjega kostanja. Glog, priznano krepčilo za srce in ožilje, na blag način ureja delovanje srca. Izboljša prekrvavitev srčne mišice, ker razširja koronarne žile. Posredno uravnava krvni pritisk. Glogovi pripravki so obsežno raziskani in priznani, vendar se zdravljenja lotimo le pod strokovnim nadzorom.
Divji kostanj deluje na krvožilje. Zmanjšuje poškodbe kapilar, krepi njihove stene in ščiti pred edemi. Izboljšuje bolezenske znake pri kronični insuficienci ven (težke noge, bolečine in vnetje krčnih žil, občutek napetosti v nogah). Poleg čaja so v specializiranih trgovinah na voljo tudi gotovi pripravki.

Vir: ABCzdravja, September 2007
Avtor: Helena Okorn, mag. farm.

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Ključne besede: glog, gornik, kostanj, oman, pripravek, zelišča, čaj,
Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019