Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Sprostitev telesa in duha

Sprostitev telesa in duha

Že starogrški in starorimski zdravniki so odkrili blagodejnost masaže. Za njih je bilo to eno najpomembnejših sredstev za lajšanje bolečin in zdravljenje. Hipokrat, oče medicine, je v začetku 5. stoletja pr. n. št. zapisal, da mora »zdravnik znati marsikaj, še zlasti pa drgniti, kajti z drgnjenjem lahko utrdimo razmajan sklep in razrahljamo otrdelega «. V tradicionalnih vzhodnjaških kulturah je danes popolnoma samoumevno, da redna masaža koristi ljudem vseh starosti. Ta znanja so se »prijela« tudi na Zahodu in za sprostitev telesa in duha obstaja tudi pri nas nemalo možnosti.
Življenje sodobnega človeka se odvija čedalje hitreje. Vsakodnevni psihofizični napori puščajo posledice tako na telesu kot na duši. Motnje v energijskem toku povzročijo pomanjkanje življenjske energije in spodbudijo razvoj različnih bolezni. Izbrane masaže lahko te blokade odpravijo, spodbudijo pretok življenjske energije ter pripomorejo k ponovni vzpostavitvi porušenega ravnotežja in posledično k boljšemu zdravju in počutju.

Klasična masaža
Klasična masaža je spretnost, ki se je lahko nauči vsak, saj to pravzaprav počnemo nagonsko vsi. Že pri glavobolu se ponavadi gladimo po čelu, če želimo potolažiti jokajočega malčka, ga trepljamo po hrbtu. Dokazano je, da gladenje domače živali človeka sprošča in mu znižuje krvni tlak. Gladenje človeka ima enak učinek.
Šved Per Henrik Link velja za utemeljitelja klasične masaže. Link je razvil masažo v 18. stoletju kot dopolnilo orodni gimnastiki z namenom sproščanja mišic.
Miha Ogrin Miklič, maser specialist švedske klasične masaže, opisuje to vrsto masaže z naslednjimi besedami: »Namen te masažne tehnike je sprostitev mišične napetosti, pospešitev prekrvavitve mišic, večja mobilnost, posledično lajšanje bolečin v mišicah in zvišanje ali znižanje tonusa mišic. Masaža vpliva na kožo, skeletne mišice, krvni obtok, tok limfe, sklepe in obsklepne mišice, podkožno maščobno tkivo, živčni sistem. Poleg naštetih fizičnih učinkov ima masaža tudi blagodejne psihološke učinke, saj pripelje sprostitev mišic do razbremenitve psihofizičnega stanja. Duševno počutje se izboljša, človek se umiri. Masažni prijemi so kombinacija dolgodrsečih masažnih gibov in gnetenja mišic, uporablja se tudi vtiranje, udarjanje in tresenje. Zelo pomembno je, da se upošteva želje masiranca in da se moč masažnih gibov in gnetenja prilagodi. Gibi vedno potekajo v smeri srca. Večji pritisk zahteva področje hrbta od vratu do križa,« je poudaril Miha Ogrin in še dodal, da k njemu prihajajo različne populacije – starejši, mlajši, rekreativni in vrhunski športniki, pa tudi ljudje z različnimi bolezenskimi znaki. Slednjim seveda prilagodi način masiranja.

Tradicionalna tajska masaža
Tajska masaža združuje znanja indijske joge, kitajske akupresure in kiropraktike ter japonskega shiatsuja. Temelji na konceptu desetih najpomembnejših energijskih linij, ki potekajo po celem telesu. Na energijskih linijah ležijo akupresurne točke, ki so izrednega pomena za uravnavanje življenjske energije. Blokada teh točk pomeni neravnovesje in bolezen. S stimulacijo teh točk sproščamo in odpiramo prehodnost. Izboljšamo prekrvavitev, zmanjšujemo stres, lajšamo bolečine, izboljšamo zaznave, krepimo notranje organe, ohranjamo vitalnost in ustvarjamo ravnotežje med energijo telesa, uma in duha. Deluje veliko globlje kot klasična masaža. Izvajamo jo na blazini na tleh.

Shiatsu
Ta veščina zdravljenja je doma na Japonskem. Razvila se je iz tradicionalne orientalske masaže in podobno kot druge vzhodne terapije deluje na podlagi energetskega telesnega sistema z uporabo mreže meridianov in energetskih kanalov. Telo je po tradicionalni kitajski misli energetski organizem, ki ga je potrebno obravnavati celostno. Zato je tovrstna masaža edinstven splet klasične vzhodnjaške medicinske teorije, kjer zgodovina sega do začetkov akupunkture, 4.000 let nazaj, in pa še vedno žive tradicije ljudskega zdravilstva. Beseda shiatsu pomeni »pritisk s prsti«. Masaža je lahko dinamična ali statična. Maser pritiska na akupresurne točke in tako se uravnoveša telesna energija. Poleg pritiskanja lahko vsebuje tudi natezanje udov, gnetenje in sproščanje zateglih mišic in podpiranje šibkih področij. Izvaja se na tleh oz. na tatamiju (blazini, ki se uporablja tudi pri borilnih športih). S pritiskanjem na akupresurne točke povzročamo globoko relaksacijo in dobro počutje, zato je še posebej pomembna pri stresnih čustvenih stanjih, pri sproščanju notranje napetosti in umirjanju živčnega sistema. Koristna je tudi kot preventivno sredstvo pri raznih boleznih in bolečinah.

Masaža refleksnih točk na stopalih ali dlaneh
Refleksologija je starodavna veda, ki tako kot večina masažnih tehnik izvira z Vzhoda, točneje s Kitajske, Indije in Egipta. Je del kitajske tradicionalne medicine, saj temelji na njenem pojmovanju zdravja in bolezni. S pritiskanjem na refleksna področja na stopalih in z masiranjem le-teh vplivamo na sproščanje in ravnovesje vsega telesa. S tem spodbujamo krvni obtok in endokrini sistem ter aktiviramo ali umirimo organske funkcije. Uporabimo jo lahko pri različnih boleznih, bolečinah stopal in nog, pri bolečinah v hrbtu, prebavnih in menstrualnih motnjah, stresu, glavobolih in seveda pri sproščanju celotnega telesa.
Refleksna masaža stopal je enostavna in učinkovita tehnika, ki ima malo stranskih učinkov, zato je uporabna tudi za otroke, starejše, invalide, ... Njena prednost je tudi v tem, da omogoča samomasažo. Wellness Prijetna svetloba, tiha glasba in dišeče olje izpolnjujeta prostor. Dlani drsijo po goli koži, gladijo, gnetejo in pritiskajo tako dolgo, da se vsaka mišica in celotno telo sprosti, privzdigne, ... Blagodejni dotiki dlani pomirjajo, sproščajo telo in božajo dušo. Ko opravimo z masažo, se napotimo v naslednji prostor – savno. Para odpre pore našega telesa. Skoznje se izlijejo vse naše skrbi in vse pregrehe zadnjih tednov v obliki zaužite hrane. Naslednji prostor je bazenček, v katerega iz stene pada slap. Zleknemo se v toplo vodo, ki boža našo kožo. Sprostitev je popolna. Vse to in še več se skriva v besedi wellness. To je harmonično, stalno gibanje; je iskanje miru in notranje uravnoteženosti, je prehranjevanje za dobro počutje telesa, duše in duha. Je popoln užitek pod budnimi očmi in mehkimi rokami strokovnjakov. Dobro opremljeni wellnessi združujejo veliko ponudbo različnih masaž, počivališč z visečimi stoli in udobnimi ergonomskimi ležišči. Različne savne (finska, turška, barvne, …) omogočajo popolno sprostitev in okrepitev telesa. Whirlpooli, tepidariji, parne kopeli, fitnes, solarij in pripadajoča gostinska ponudba zaokrožijo celoto in zagotavljajo nepozabna doživetja sprostitve. Pri nas je ponudba omenjenih programov iz leta v leto večja.

Vir: ABCzdravja, December 2007
Tekst: S.V.

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019