Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Hemeroidi - zlata žila

Hemeroidi - zlata žila

Kaj so hemeroidi?
Hemeroidi, imenovani tudi zlata žila, so žilni vozlički v steni danke in zadnjika. Gre za razširitve ven, podobno kot v primeru krčnih žil. Ločimo notranje hemeroide, ki nastanejo v notranjosti zadnjika, za mišico zapiralko in zunanje hemeroide, ki se pojavijo ob zadnjični odprtini. Notranji hemeroidi lahko ob odvajanju blata izpadejo iz zadnjika in štrlijo navzven. Takrat jim pravimo zdrknjeni hemeroidi. Ti se po odvajanju sami vrnejo v zadnjikov kanal ali pa jih moramo nazaj potisniti s prstom. V najhujših primerih notranji hemeroidi trajno izpadejo in jih ni mogoče potisniti nazaj. V razvitih državah so hemeroidi zelo razširjen zdravstven problem. Prizadete je približno 55 % populacije, ženske pogosteje kot moški.

Zakaj nastanejo?
Glavni dejavniki za razvoj hemeroidov so dedno nagnjenje k ohlapnosti ven, kronično zaprtje in močno napenjanje med odvajanjem blata, med porodom, ob dvigovanju težkih bremen. Pogostejši so pri ljudeh, ki veliko sedijo ali stojijo, zaužijejo premalo tekočine in vlaknin ter pri nosečnicah.

Simptomi
Hemeroidi ponavadi povzročajo srbenje in pekoč občutek ter bolečino, predvsem ob odvajanju blata. Simptome poslabša zaprtje in posledično močno napenjanje in pritiskanje. Pogosto ob tem tudi zakrvavijo, kar opazimo kot kri v blatu in na toaletnem papirju. Zaradi krvi je lahko rdeča tudi voda v straniščni školjki. Zaradi dolgotrajnih krvavitev lahko pride do slabokrvnosti zaradi prevelikih izgub železa. Za zunanje hemeroide je značilna boleča, modrikasta, običajno za češnjo velika zatrdlina ob vhodu v zadnjik, ki je posledica krvnega strdka v venski razširitvi.

Kako lahko zmanjšamo neprijetne simptome?
Zaradi bolečega odvajanja blata, se bolniki s hemeroidi pogosto bojijo iti na stranišče. Zaradi odlašanja se blato zasuši in zato se težave ob nujnem vnovičnem odvajanju seveda stopnjujejo. Poleg tega bolečina povzroči refleksno zaprtje, kar tudi zahteva močnejši pritisk pri odvajanju. To dodatno poslabša težave s hemeroidi, poveča bolečino in zahteva še močnejše pritiskanje … Začaran krog! Izstop iz njega nam ponuja Eulatin. Eulatin namasti analni kanal, zato blato lažje drsi in odvajanje ne zahteva močnejšega pritiskanja, zaradi česar ni bolečine. Poleg tega Eulatin naredi zaščitno oblogo na analni sluznici in jo tako optimalno zaščiti pred poškodbami. Dobite ga brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Eulatin je na voljo v obliki mazila in v obliki svečk. Mazilo uporabite neposredno pred odvajanjem, lahko pa z njim negujete razdražene hemeroide tudi po odvajanju, saj jih učinkovito pomirja. Svečke vstavite v črevo dvakrat dnevno. Ob pravilni uporabi ni znanih neželenih učinkov, niti ob dolgotrajni uporabi.
OPOZORILO: Podobne težave, kot jih povzročajo hemeroidi, so značilne tudi za nekatere zelo nevarne bolezni. Če niste prepričani, da so vaše težave res le posledica hemeroidov, se posvetujte z vašim izbranim osebnim zdravnikom.

Vir: ABCzdravja, September 2007

 

Artikel za nego:

Venira zeliščno vitamisko mazilo je namenjeno za nego zadnjične (analne) odprtine pri hemoroidih. Optimalna zeliščna kombinacija (divji kostanj, ognjič) ter prisotnost vitaminov A in E omogočajo idealno nego in zaščito zadnjične odprtine.

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019