Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Zakaj je dobro jesti ekološko hrano?

Zakaj je dobro jesti ekološko hrano?

Postanimo zdravi, vitalnejši in naravni
Star pregovor pravi: »Povej, kaj ješ, in povem ti, kaj si.« Glede na to, da je ekološka pridelava hrane vse bolj aktualna in cenjena, saj ozaveščenost vse bolj narašča, se nam po drugi strani vračajo posledice preteklih dejanj, predvsem odnosa do zemlje. Od narave smo skušali dobiti čim več, celo toliko, da smo porušili njeno ravnotežje. Poplave, suše, požari, neurja in globalno segrevanje ter izčrpavanje zemlje s hibridnimi kulturami, umetnimi gnojili in pesticidi so tudi posledica želje po dobičku. Zemlja je zastrupljena, oropana svoje življenjske sile, kakovostnih sestavin in utrujena od našega početja. Vse težje je vzgojiti nove kulture, še posebej zdrave in naravne, kakršne so bile včasih. Ekološki pridelovalci se zato odločajo za gojenje starih sort rastlin, za katere upajo, da so še ohranile kakovost in odpornost, da bodo v današnjih oteženih razmerah sploh lahko uspevale. Na vprašanje, v čem je prednost hranjenja z ekološkimi pridelki in izdelki, smo našli odgovor na spletnih straneh www.zazdravje.net, ki jih ureja Sanja Lončar in ki je obenem tudi vodja projekta »Skupaj za zdravje človeka in narave«.

Stare, vendar polne žitarice
Ekološki proizvajalci vse bolj gojijo stare sorte žit, kot so na primer pira, enozrnica in dvozrnica, ker naj bi bile bolj odporne in jih je mogoče vzgojiti brez kemije. Njihova pomanjkljivost je, da dajo dosti manj pridelka kot novi hibridi, zato je cena kilograma mnogo višja. Pridelavo zmanjšujejo tudi pleveli, ptiči in druge živalce, ki zdrava zrna najdejo in jih pozobajo, medtem ko se izogibajo zastrupljenim njivam.
Kljub manjši pridelavi je vrednost polnovrednih žit tudi do desetkrat večja od masovno pridelanih hibridov žitaric, saj so v njih ohranjeni minerali, vitamini in vitalnost. Nekatera stara žita, npr. enozrnica, emmer in kamut, so postala celo sestavni del terapij pri težkih boleznih, kot so neplodnost, rak, AIDS in podobno.

Sadje naših babic in dedkov
Podobno velja za sadje. Ekološki kmetje smejo pri gojenju uporabljati le nestrupene pripomočke, kot so piretin, baker, zeliščne čaje in podobno. Ker ne uporabljajo regulatorjev zorenja, ki povzročijo hkratno dozorevanje vseh sadežev, je nabiranje dolgotrajnejše in dražje. Ker sadežev ne škropijo s sredstvi za podaljšanje svežine, sadje gnije. Zato je pri ekološkem sadjarstvu dela veliko več, donosov pa malo. Zaradi kriterijev klasifikacije na trgu, ki upoštevajo le zunanji videz in velikost sadja, pade npr. ekološko pridelano jabolko z eno lepotno napako v II. ali III. razred in je cenovno manj vredno. Raziskave pa so pokazale, da je v biodinamično pridelanem sadju, ki ima strožje zahteve od ekološke pridelave, povprečno do 30 % več vitaminov kot v konvencionalnem, škodljivih nitritov pa za enak odstotek manj, medtem ko je odstotek mineralov v ekološko pridelanem jabolku enak biodinamično pridelanemu.

Zelenjava z grajskega vrta
V določenih obdobjih, predvsem spomladi, so cene ekološko pridelane zelenjave mnogo višje kot konvencionalne. Potrebno se je zamisliti nad nečim drugim. Bleščeče lepa zelenjava v trgovinah je zrasla v steklenjakih, ki so leglo glivic in škodljivcev, in je plod stalne kemične obdelave, da bi ji ohranili lep videz. Ekološki in biodinamični kmetje smejo uporabljati le čaje, nestrupene pripravke in naravne plenilce, na primer pikapolonice in podobno, da obračunajo z vsiljivci. Ker je tovrstna nega dražja, so dražji tudi pridelki, ki povrhu vsega niso tako lepi kot »konvencionalneži « v trgovini.

Hranljivi izdelki iz soje
V zadnjih desetletjih je soja osvojila svet, predvsem na račun vse večjega števila vegetarijancev. Zaradi tega so se konvencionalni pridelovalci tudi pri soji lotili genske manipulacije. To je povzročilo, da je soja danes ena izmed najbolj ožigosanih gensko spremenjenih rastlin. Cena pridelave in izdelave sojinih izdelkov iz ekološke pridelave je zato na trgu zelo visoka. Ekološki pridelovalci morajo plačevati draga testiranja surovine in končnih izdelkov. Ceno poveča še razmejevanje izdelkov v proizvodnem procesu, transportu, skladiščih in podobnem, ko pa so predelani izdelki na trgu, je zopet potrebno plačati za pregled živil.

Skrbna predelava ekoloških pridelkov v ekološke izdelke
Konvencionalna predelava pridelkov omogoča, da jim dodajo umetne arome, barvila, emulgatorje, stabilizatorje, ojačevalce okusa in podobno. Zato lahko nastane iz najslabše surovine izdelek, ki je okusen in všečen. Ekološka predelava pridelkov predpisuje postopke, ki so bistveno dražji, saj ne dovoljujejo uporabe kemikalij, ampak le naravne dodatke. Včasih so uporabljali določene encime, za katere so kasneje ugotovili, da so gensko in tehnično predelani. Od takrat so ekološke blagovne znamke poostrile kriterije in spremljajo vsako uporabljeno sestavino od njenega izvora dalje. Kot zanimivost naj navedemo, da so gensko spremenjeni encimi, ki se uporabljajo v pekovski industriji, mlekarnah in sirarnah do tisočkrat cenejši od naravnih. Potem je razumljivo, zakaj je cena predelanega ekološkega živila višja.

V čem je kakovost ekoloških živil?
Vsako živilo ima poleg okusnosti ter prehranske in uporabne vrednosti tudi druge lastnosti, ki jih je potrebno upoštevati pri celostnem vrednotenju. Gre za kakovostno ekološko pridelana živila, potem je potrebno omeniti tudi socialno-kulturne, politične in ekološke vrednosti zaradi varstva okolja in narave ter varstva živali. Pomemben del je tudi prispevek k večjemu zdravju ljudi, ki jedo le ekološka živila, kar pa se strogo znanstveno ne da dokazati. Ker ekološko kmetijstvo pazljivo ravna z naravnimi viri, varuje okolje, naravo in vodo ter spodbuja biotsko raznovrstnost, imajo ekološki pridelki in izdelki visoko ekološko vrednost.
Neizpodbitno dejstvo je, da so ekološka živila zdrava. Vsebujejo bistveno manj nitratov. Pri predelavi ne uporabljajo umetnih ojačevalcev okusa, barvil ter naravno-identičnih ali umetnih arom. S postopki predelave ohranjajo vsestransko vrednost živil in v primerjavi z gensko spremenjenimi pridelki in izdelki zmanjšujejo večja dodatna tveganja za naše zdravje.
Nekateri kupujejo ekološka živila zaradi boljšega okusa. To velja tudi za meso ekološko vzrejenih živali. Meso takšnih živali je neprimerno bolj okusno od konvencionalno vzrejenih. K okusnosti pripomore tudi ročna izdelava izdelkov, na primer klobas, sira ali kruha. Ekološko pridelano sadje in zelenjava se pogosto ohrani dalj časa, zato je vitalnost ekoloških pridelkov veliko večja.

Vir: ABCzdravja, Februar 2008
Avtor: Katja Mohorič

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019