Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Prašičja gripa - znaki gripe - preventivni ukrepi

Prašičja gripa - znaki gripe - preventivni ukrepi

Simptomi prašičje gripe so zelo podobni kot pri običajni sezonski gripi. Gre za nalezljiva virusna bolezen dihal, ki jo povzročajo Virusi gripe A.

Tipi gripe
Znani so trije rodovi virusa gripe, ki se ločijo po antigenskih razlikah beljakovin v celičnem jedru in celičnem matriksu. To so:

Virusi gripe A, ki okužijo sesalce in ptiče (znani tudi kot različni tipi - ptičja in prašičja gripa)
Virusi gripe B, ki okužijo le ljudi
Virusi gripe C, ki okužijo le ljudi

Virusi gripe tipa A so najverjetnejši povzročitelji epidemije in pandemije, saj lahko pri njih pride do nenadne večje spremembe genoma, tako imenovanega antigenskega premika, kadar je celica istočasno okužena z dvema različnima sevoma virusa in se genoma prerazporedita. Na takšne večje spremembe imunski sistem ni pripravljen. Pri tipih B in C prihaja zaradi točkovnih mutacij le do manjših sprememb genoma, tako imenovanega antigenskega drsenja.

Viruse gripe tipa A je moč nadalje razvrstiti glede na dve vrsti beljakovin kapside: hemaglutunina (oznaka HA ali H) in nevraminidaze (oznaka NA ali N), ki so bistvene za življenjski cikel virusa. Na osnovi tega je pri tipu A znanih šestnajst podtipov H in devet podtipov N. Pri tipu B so po drugi strani odkrili le en podtip H in en podtip N. Trenutno sta najpogostejši antigenski različici virusa A podtipa H1N1 in H3N2 (Yohannes et al., 2004).

Simptomi gripe
Bolezen se prenaša kapljično in ima naslednje bolezenske znake:
- povišana telesna temperatura
- glavobol
- utrujenost
- suh kašelj
- boleče grlo
- zamašen nos
- kihanje
- bolečine v telesu; trganje v udih

Ukrepi
- preventivni ukrepi pred novo gripo

Najučinkovitejši preventivni ukrep je redno umivanje – dezinfekcija rok.

- če sumite, da ste okuženi z novo vrsto gripe - prašičja gripa:
Po telefonu pokličite vašega osebnega zdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila. Zmerno povišana telesna temperatura do 38 °C, slabo počutje, nahod in kašelj, naj ne bodo vzrok za obisk zdravnika. V primeru resnejših težav (težave z dihanjem, glavobol z bruhanjem, poslabšanje stanj kroničnih bolezni, bolečine v prsih) nujno poiščite strakovno zdravniško pomoč! Pri majhnih otrocih je potrebna večja pozornost in obisk tudi pri visoki vročini, zaspanost, majhen vnos tekočin,...

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019