Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Osteoartroza - najpogostejša bolezen sklepov

Osteoartroza je nevnetno revmatsko obolenje sklepov, za katerega je značilen razkroj sklepnega hrustanca, kar vodi v obrabo pod njim ležeče kosti. Pojavijo se bolečine, jutranja okorelost in zmanjšana gibljivost sklepov. Obolenje prizadene 20% celotne populacije in več kot 50% starostnikov po šestdesetem letu starosti.

Kaj se dogaja pri osteoartrozi?
Sklepne površine zdravega sklepa pokriva hrustanec, ki omogoča normalno gibanje. Sčasoma se začne hrustanec zaradi različnih vzrokov spreminjati in obrabljati, najpogosteje zaradi staranja, poškodb, prirojenih okvar sklepov ter preobremenitev. Hrustanec spremeni barvo, na njegovi površini se pojavijo razjede, postaja tanjši, bolj krhek ter neodporen na obremenitve. Na koncu hrustanec povsem izgine. Kost pod njim se odzove tako, da tvori novo kost in na robu kosti nastajajo kostni izrastki (osteofiti). Tako se sklepni prostor zmanjšuje, sklepne površine niso več gladke, ne drsijo druga ob drugi, temveč se drgnejo med seboj. Zato se pojavijo bolečine, deformacije sklepov ter omejena gibljivost.

Kakšne težave povzroča bolezen?
Prvi znak bolezni je bolečina, najprej le občasna, ki v mirovanju preneha, in običajno ni zelo močna. Stopnjuje se pri obremenitvi (na primer pri hoji,…). Pojavlja se tudi okorelost med mirovanjem (t.i. jutranja okorelost) v prizadetem sklepu, ki z gibanjem izzveni. Sprva so prizadeti sklepi prstov na rokah in nogah, vratni in ledveni del hrbtenice ter kolki in kolena. Pojavi se tudi otekanje sklepa in zmanjšana gibljivost le-tega. Postopoma postaja sklep vedno manj gibljiv in lahko na koncu otrdi v nepravilnem položaju.

Kako zdravimo osteoartrozo?
Osnovni cilji zdavljenja so lajšanje bolečin, ohranjanje gibljivosti sklepov ter zdrževanje in krepitev mišične moči. V začetnih stanjih osteoartroze lahko z zdravili, ki vsebujejo paracetamol, lajšamo zmerne bolečine. Pri napredovani obliki, ko so bolečine močnejše, in se pojavi tudi vnetje, običajno zdravnik predpiše močnejša zdravila s protivnetnim delovanjem. Jemanje zdravil mora biti pod kontrolo zdravnika, saj se le-ta odloči za čim krajše jemanje ustreznega zdravila ter v čim nižjem, a še učinkovitem odmerku.

Ali lahko tudi zdravila v obliki gelov lajšajo bolečine in vnetje?
Blage akutne in kronične bolečine lahko lajšamo tudi z zdravili v obliki gelov ali krem. Največkrat se v tej obliki uporabljajo t.i. nesteroidna protivnetna (protirevmatska) zdravila, ki imajo poleg protibolečinskega tudi protivnetni učinek. Nanesemo jih neposredno na prizadeto mesto na koži. Na mestu poškodbe se oteklina zmanjša, zato se izboljša gibljivost sklepa. Prednost lokalnega zdravljenja je, da nimajo sistemskih neželenih učinkov. Lokalna zdravila pri močnejših bolečinah sama ne zadostujejo, zato se pogosto uporabljajo kot dopolnilo k zdravljenju s tabletami ter fizioterapiji.

Vaje in telesna aktivnost
Pri preprečevanju in zdravljenju osteoartroze je telesna aktivnost zelo pomembna. Običajno bolnik zaradi bolečin noče obremenjevati sklepa, zaradi česar posledično slabijo mišice. Oslabljene mišice še povečujejo bolečine, zato moramo prizadeti sklep razgibavati in krepiti mišice. Vaje je potrebno izvajati redno in pravilno, obseg in zahtevnost vaj pa prilagajati splošnemu počutju in stanju sklepov. Bolečina je opozorilni znak, da je telovadba pretežka. Priporočeno je izvajanje različnih vaj: dihalnih, ki pomagajo k sprostitvi, ter vaj za raztezanje, s pomočjo katerih raztezamo mišice, mehka tkiva, kite in vezi ob sklepih. Vaje za gibljivost ter krepitev mišic so zelo pomembne za ohranjanje funkcije prizadetih sklepov, saj lete zmanjšujejo mišično napetost ter povečujejo prožnost mišic in kit. Plavanje je najustreznejša oblika aerobne vadbe. Razbremenijo se sklepi, krepijo se mišice, topla voda pa še dodatno blagodejno vpliva na celo telo. Od preostalih aktivnosti je priporočljivo: kolesarjenje (izogibati se je potrebno prevelikim vzponom), sobno kolo, hoja in tek na smučeh (drsni korak je prepovedan), nordijska hoja. Seveda pa moramo predvsem poslušati svoje telo, ki nas bo opozorilo, kdaj je aktivnosti preveč.

Vir: ABCzdravja, April 2007
Tekst: K. Novak

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019