Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Angina pectoris

Angina péktoris—napad hude bolečine v prsnem košu za prsnico, ki pogosto izžareva v levi zgornji ud ali vrat ter je pogosto povezana z občutkom dušenja in smrtnega strahu, pojavi se ob naporu ali razburjenju. Takšno razlago angine pektoris si lahko preberete v vsakem medicinsem slovarju.

Za nekaj dodatnih besed pa smo povprašali primarija Janeza Tasiča iz ZD Celje.
Kaj je angina pektoris, kako jo prepoznamo in od kod ime tej bolezni?
Angina pectoris (lat.) ali bolečina v prsih je medicinski izraz za bolečino ali neprijetnost v prsih ter je posledica bolezni koronarnih ali venčnih žil, ki oskrbujejo srce s kisikom. Angina je simptom ali stanje, ki pomeni bolečino, in ji, ker se pojavi v prsih oz. zaradi mesta bolečine, pravimo kar angina pektoris (bolečina v prsih).
Bolečina se pojavi, če srčna mišica ne dobi dovolj krvi (pomanjkanje kisika) oz. kot je potrebuje za normalno delo. To se dogaja, če je ena ali več koronarnih ali venčnih arterij, ki oskrbujejo srce s krvjo, zožanih ali stisnjenih in je tako onemogočena normalna oskrba srca s kisikom. To privede do slabe prekrvavitve srca, ki mu pravimo tudi ishemija.
Bolečina se pojavlja tudi pri ljudeh z drugimi boleznimi srca, kot so bolezni zaklopk, pri zadebeljeni srčni mišici, ali pri neurejenem in visokem krvnem tlaku. Ko se pojavi bolečina, je potrebno odgovoriti na več vprašanj. Kakšna je bolečina, kje se pojavlja in kam se širi, koliko časa traja, kaj jo sproži in kaj jo olajša. Potrebno je opredeliti tudi stopnjo aktivnosti, pri kateri se bolečina javlja.
Bolezen prepoznamo po tipični lokaciji in tipični obliki bolečine, ki se javlja v obliki pritiska v prsih, kot nelagodja ali tesnobe ter stiskanja sredi prsi za grodnico. Lahko se širi v vrat, čeljust, zobe, v levo roko, vse do prstov, pa tudi v zgornji del trebuha, med lopatice ter tudi v druge smeri. Tako je občasno diagnostika otežena. Pri počasni hoji bolnik z angino pektoris nima težav, če pa hoče uloviti vlak ali nositi težji predmet, porabi srce več kisika, zato se pojavi opisana neprijetnost v prsih. Pri nekaterih pa se lahko pojavi tudi v mirovanju, saj zaradi zmanjšanega tonusa simpatikusa nastajajo na okvarjeni žili krči, ki zožijo žilo in tako znižajo oskrbo s kisikom.
Poznamo več oblik angine pektoris:
- Stabilno, ki se javlja pri predvidljivem naporu in popusti v času počivanja oziroma ko prenehamo z obremenitvijo, ali če vzamemo nitroglicerin.
- Ob pojavu bolečine se pojavljajo v elektrokardiogramu specifične spremembe, ki pa so lahko prisotne tudi, ko bolnik nima tipične bolečine in takrat govorimo o nemi obliki angine pektoris
. - Obstaja tudi nestabilna oblika, a ta spada že v akutni koronarni sindrom, ko moramo zaradi napredovanja bolečine, slabšanja stanja, ali ker bolečina ne popušča, poklicati nujno zdravniško pomoč!

Bolnik z angino pektoris običajno občuti stiskajočo bolečino, ki traja nekaj minut (od 1-5 minut). Kako naj ukrepa ob napadu ?
Bolečina za prsnico ali angina pektoris se ponavadi javlja ob povečani obremenitvi srca.
Zato je pomembno, da se bolnik ob tem umiri, preneha s fizično aktivnostjo oziroma z vsako obremenitvijo, se usede ter vdihava (če je mogoče) le topel zrak, saj lahko vdihavanje mrzlega zraka povzroči dodatne krče na venčnih žilah. V kolikor bolečina ne popusti po 2-3 minutah počitka, naj bolnik vzame pod jezik nitroglicerinski preparat, če še ne popusti, naj počaka še 2-3 minute, a če tudi po petih do šestih minutah ne začne popuščati, naj pokliče zdravniško pomoč.

Ali lahko napade angine pektoris popolnoma preprečimo? Ali lahko zmanjšamo njihovo intenzivnost in pogostost?
Bolniku svetujemo spremembo življenjskega sloga življenja, prehrana naj bo nizkokalorična in brez maščob in poživil ter z malo soli, obremenjuje naj se po programu, ki mu ga na osnovi obremenitvenega testiranja določi kardiolog. Priporočena je vključitev v program rehabilitacije v koronarnem klubu, v katerem se nauči meriti krvni tlak, predpišejo pa se tudi zdravila, ki jih mora prejemati po navodilih. S spremenjenim slogom življenja in rednim jemanjem zdravil se število napadov omeji, napadi pa postanejo tudi lažji in trajajo krajši čas. Z znižanjem maščob v krvi za 50 % stabiliziramo aterosklerotske spremembe na žilah, z rednim, a dolgotrajnim jemanjem zdravil za znižanje holesterola pa lahko pride tudi do regresije ateroma in s tem tudi do pomembnega izboljšanja bolezni.
Je pa pomembno, da se bolnika pouči tudi o preventivnem jemanju zdravil pred obremenitvijo. Tako se bolnikom, ki dobivajo napade angine pektoris pri različnih stopnjah obremenitve priporoča, da nosijo s seboj nitroglicerin, a tudi, da si aplicirajo pred sprehodom ali drugo aktivnostjo dolgodelujoči nitroglicerinski preparat, ki omogoča, da so žile čim bolj prehodne, da se zniža obremenitev srca med naporom in da se prepreči spazme na žilah, ki so pogost vzrok za poslabšanje zlasti pri nemi obliki ali pri reakciji pri vdihavanju hladnega ali vlažnega zraka.

Kako poteka zdravljene angine pektoris in katera zdravila se uporabljajo v ta namen?
Zdravljenje angine pektoris je kompleksno. Z ukrepi (ki jih mora bolnik upoštevati) izboljšamo prognozo bolnika, in sicer splošna navodila o načinu varnega življenja, navodila zdravljenja z zdravili, pogosto pa je potrebno izvesti tudi operativni poseg na žili. Med splošnimi priporočili so najbolj pomembne dinamiče vaje, bolnik pa se mora izogibati nenadnim obremenitvam ter stresom in tudi preobremenitvam s hrano in pijačo. Pogosto mora spremeniti način življenja, zamenjati službo, in se izogibati naglici v vseh pogledih. Krvni tlak naj ne presega 130/85 mm Hg, a tudi nižji od 110/75 mm Hg naj ne bo. Bolnik naj tudi pogosteje kontrolira svoj holesterol in krvni sladkor, zaželene pa so vrednosti pod 4,5 mmol/l za celokupni holesterol, LDL pa naj bo pod 2,5 mmol/l, torej nižji kot je, boljše bo za bolnika.
Z zdravili pa ne lajšamo samo epizod napadov bolečine temveč tudi stabiliziramo aterosklerotski proces v žilah, zmanjšujemo pa tudi možnost zapletov. Napade zdravimo predvsem s preparati nitroglicerina, blokatorji receptorjev beta in antagonisti kalcija.
Nitrati oziroma NG se uporabljajo zaradi: svoje visoke učinkovitosti pri zdravljenju angine pektoris, ker so uspešni pri zdravljenju neme ishemije, so učinkoviti skoraj pri vseh uporabnikih, ker izboljšajo hemodinamske pogoje pri bolnikih s popuščanjem srca, fiziološko nadomestijo vazoaktivno vlogo endogenega no, preprečujejo lepljenje trombocitov, imajo le malo stranskih učinkov, se dobro prenašajo in izboljšajo prognozo pri AMI, so koristni pri PTCA in so gledano dolgoročno, relativno poceni.
Res je, da je nitroglicerin zdravilo, ki se najpogosteje predpisuje pri ishemični bolezni srca in se aplicira na zelo različne načine. Od načina aplikacije je odvisna tudi farmakokinetika preparata. Ob sublingvalni (podjezični) aplikaciji se nivo NG v krvi zelo hitro poveča, a tudi zelo hitro pade. Hitra deaktivacija predstavlja problem dolgotrajnega zdravljenja, zato je z razvojem tehnologije farmacevtska industrija poizkusila z enakomerno aplikacijo ng po transdermalni (ki deluje skozi kožo) poti in izdelavo kapsul, ki izločajo NG v črevesju počasneje.
Tehnološko je ustvarjenih več sistemov. Vsi omogočajo kontrolirano sproščanje zdravila, a najbolj varno je individualno prilagajanje zdravljenja preko kože. Aplikacija se vodi kontrolirano, skoraj podobno kot pri vnosu v žilo. Individualno zdravljenje omogočajo različne oblike nitratov, predvsem pa je pomembno, da lahko prekinemo transdermalni učinek zdravila hitro, in sicer s samo odstranitvijo nalepke, kar pri peroralni (ki se pogoltne) aplikaciji ni možno. Blokatorji beta receptorjev imajo svojo specifično vlogo, saj pomembno zmanjšujejo potrebo po kisiku v srcu, zmanjšujejo krčljivost, a tudi frekvenco srca. Antagonisti (zaviralci) kalcija prav tako zmanjšujejo krčljivost srca, a preprečujejo tudi krče na žilah in omogočajo vazodilatacijo arteriol.
Ob akutnem napadu zdravimo sicer z aplikacijo nitroglicerina pod jezikom, a je ob tem pogost hiter padec pritiska, ter posledično možen tudi kolaps ali sinkopa (nezavest). Pri kronični obliki pa priporočamo jemanje nitroglicerinskih preparatov z dolgotrajnim učinkom, a tudi zdravila, ki preprečujeo agregacijo trombocitov, a tudi blokatorje angiotenzijske konvertaze, ki preprečujejo srčno popuščanje, ki je pogosta komplikacija ishemične bolezni srca.

Še nekaj nasvetov, kako se lahko izognemo (če se lahko) tej bolezni ter kako živeti, ko jo imamo?
Ishemična bolezen srca je kroničen proces, kateremu se izognemo predvsem z zdravim načinom življenja, a tudi s pravočasnim zdravljenjem dejavnikov tveganja. Z vzpostavitvijo Slovenskega nacionalnega programa primarne in sekundarne preventive ter mreže urgentnih centrov ter centrov za invazivno diagnostiko, se ti programi samo še izboljšujejo.
Vendar so stroški teh ukrepov visoki in predstavljajo kar tri četrtine vseh stroškov, ki jih imamo z zdravljenjem ishemične bolezni srca. Zato se družba vse bolj usmerja v preprečevanje in poučevanje državljanov o zdravem slogu življenja.
Pa to ne zadeva samo spremenjenega sloga življenja temveč tudi organizacijo preventivnih centrov. Ta omogoča kontrolo ukrepov, povezovanje in vodenje bolnika, nudi pa tudi podporo pri spreminjanju načina življenja. Zdravljenje z nitrati začnemo praviloma s peroralno terapijo, a jo moramo v cca. polovici primerov zamenjati. Zdravljenje se prične z najnižjo količino zdravila, ki omogoča zadovoljivo zdravljenje in kvalitetno življenje. Pa še ta vodi v določenem % do pojava tolerance. Takrat se lahko poveča odmerek, uvede prosti interval, zamenja zdravilo, vse pa je odvisno od klinične slike posameznega bolnika.

Vir: ABCzdravja, Marec 2007
Tekst: B. M. Žužek

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019