Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Kaj se dogaja s plodom in mamo v 1. trimesečju?

Kaj se dogaja s plodom in mamo v 1. trimesečju?

Osnova za vsako nosečnost je njena zaželjenost, poudarja ginekolog in porodničar dr. Darko Gregorač, dr. med., iz Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo v Kranju. V zadnjem času se nosečnost vedno bolj pomika v starejšo dobo, zato se porodničarji srečujejo z drugimi problemi. Velik problem je, da se nosečnost obravnava kot bolezensko stanje, vsaj v povezavi z urejanjem delovnega staža, pravi dr. Darko Gregorač. »Rad bi povedal, da nosečnost ni bolezen in da gre pri večini nosečnic za zdrave ženske. Gre za predsodek, da je njeno zdravje ogroženo in da mora biti v bolezenskem stažu. Obstajajo delovna mesta, ki so zaradi težkega dviganja ali hlapečih kemikalij obremenilna, vendar mora v takih primerih delodajalec žensko razporediti na ustrezno delovno mesto. Bolniški staž nastopi le v primeru, če ga ni.« Prav tako se mu zdi pomembno, da ženska nima prevelikih pričakovanj. »Danes se nosečnost propagira kot najbolj srečno obdobje, vendar gre za normalno obdobje, ki je lahko lepo, lahko pa povzroči tudi probleme. Rad povem, da je nosečnost tako kot hoja na Triglav. Če je nekdo željan priti gor, bo sprejel vse, kar bo srečal na poti, napore in lepoto. In ko bo prišel na vrh, bo zaradi enkratnega občutka pozabil na težave. Tudi nosečnost je delo in napor, porod pa, kljub bolečinam, nekaj enkratnega. To je izkusilo že mnogo žensk.«

PRVI MESEC
Zarodek je velik kakih 5 mm in je podoben cevasti črki C. Predel glave se razlikuje od koničastega repka, vidijo se prvi znaki oči in ušes. Dobi ustno odprtino, zasnove notranjega ušesa, čeljusti, grla, več drugih organov in izboklini za noge. Enodelno srce že utripa in se razvija v dvodelno. V cevki, ki predstavlja osrednje živčevje, so trije mehurčki, iz katerih se bodo razvili možgani, začenjajo nastajati tudi živci. Ima preprosta pljuča, jetra, trebušno slinavko, ščitnico, celice, ki bodo postala semenčica ali jajčeca ter tkivne pasove, iz katerih se bodo razvile nekatere mišice, vezi, hrustanec, nekatere kosti in deli kože.
Pri materi postane maternični vrat modre barve in mehak, maternica se poveča in zmehča. Pojavijo se slabosti, napete dojke, utrujenost in pogostejše uriniranje.

Jutranje slabosti
Najpogostejša težava v prvem trimesečju so slabosti, ki niso le jutranje. Lahko so manjše, večje ali jih sploh ni. Nastanejo zaradi burnih hormonskih dogajanj v telesu in metabolizmu, vendar je z mamo in plodom vse v redu. So nekaj povsem običajnega, pravi dr. Darko Gregorač. »Paziti je potrebno le na hrano, jesti normalno in zdravo. V redkih primerih pride do prekomernega bruhanja, velike izgube na teži in podobnih težjih motenj, katerih se ne da popraviti.« Da bi se nosečnice izognile praznemu želodcu, ki spodbuja jutranjo slabost, je priporočljivo pogostejše uživanje majhnih obrokov. Že zvečer si lahko ob postelji pripravijo kos kruha, kekse ali prepečenec in jih zjutraj pojejo še v postelji. Vstanejo naj čez pol ure. Težave s slabostmi nekako izginejo v četrtem mesecu.

Ne jejte za dva
»Tekom celotne nosečnosti naj bi bilo glede na zaužito energijo in strukturo prehrane zaužitih do 40.000 kcal več, kar pomeni približno eno veliko jabolko na dan več kot sicer,« pravi dr. Gregorač in dodaja: »Večkrat kot se greši pri prehrani, pogostejše so lahko motnje s slabostmi, vendar se le-te dajo ublažiti.«

DRUGI MESEC
Zarodek ima že skoraj vse organe in pomembnejše strukture. Srce bije štirideset do osemdesetkrat v minuti. Roke imajo že vidna zapestja in komolce, noge kolena, vidijo se uhlji in konica nosu, spol se že lahko prepozna in razvijejo se refleksi. Prsti na rokah in nogah se ločijo. Velik je približno 2,5 cm in tehta približno 2,5 g. Repek je izginil, glava ostaja največji del telesa. Vse več je mehurčkov, iz katerih se bodo razvili možgani. Oči so še vedno zelo narazen, vendar že lahko mežika. Nosnice so še zaprte, kažejo pa se zasnove dvajsetih mlečnih zob.
Pri mami se še vedno pojavlja slabost, utrujenost in boleče dojke kot posledica velikih količin hormona progesterona, ki nastaja v posteljici. Hitro se povečuje tudi količina plazme v krvi. Kar 25 % je porabi posteljica, ki prehranjuje otroka, zato postaja prehrana pomembna, prav tako uživanje tekočine: vsaj šest do osem kozarcev na dan.

Vitamini, folna kislina, jod in železo
Bistvenega pomena je, da nosečnica v tem prvem obdobju uživa vitamine, normalno prehrano in dodatke folne kisline. Telo jo potrebuje za nenehno izgradnjo in delitev celic, sicer lahko pride pri zarodku do nepopolno zaraščene hrbtenice in do okvare nevralne cevi, iz katerega se bosta razvila centralni in periferni živčni sistem. Povečane so tudi potrebe po železu, ki ohranja dobro kri, in po jodu, ki uravnava rast, izgradnjo kosti in razvoj možganov.

Škodljiva kajenje in alkoholizem
Kajenje je v vseh obdobjih odsvetovano, prav tako alkohol, poudarja dr. Gregorač. Kajenje lahko povzroča probleme že pri zanositvi. Pri nosečnosti ogroža oskrbo zarodka s kisikom, poveča tveganje za prezgodnji porod, zastoj rasti v maternici ali celo nenadno smrt otroka. Poleg tega dobiva zarodek receptorje za nikotin oziroma se navaja nanj. Tudi alkohol je problematičen ob zanositvi, v razvoju zarodka pa lahko povzroči motnje v razvoju, ki se imenujejo alkoholni sindrom.

Umirjena fizična aktivnost
Gibanje in dihanje svežega zraka ostaja pomembno, vendar je treba vse aktivnosti početi z zmerno obremenitvijo. »Dokler lahko ženska med športno aktivnostjo ali kako drugo fizično obremenitvijo klepeta, se giblje v mejah dopustnih obremenitev, ki niso škodljive za razvoj zarodka oziroma ploda,« pravi dr. Gregorač.

TRETJI MESEC
Zarodek ima izoblikovane že vse nastavke za organe, zato ga začnemo imenovati plod. V preostalem delu nosečnosti bo telo samo še raslo. V sedečem položaju meri okrog 8 cm, tehta približno 35 g in še naprej hitro raste. Vsak dan zraste za četrt centimetra in postane za pol grama težji. Srce sedaj utripa od 110- do 160- krat na minuto. Glava je še vedno velika, vendar se bo do rojstva manjšala. Pojavi se prvo kostno tkivo, razločijo se rebra, nos in brada. Deluje preprost krvni obtok, plod požira plodovnico in jo izloča kot urin. Otrok se bolj izrazito premika in morda celo sesa palec. Profil obraza je že izrazito človeški, po zunanjosti tudi lahko razločimo, ali je deček ali deklica. Mama se do tega obdobja verjetno zredi za kilogram. Srce ji začne utripati hitreje, da lahko uravnava pretok povečane količine krvi. Maternica postane prevelika za medenico in se začne pomikati v trebušno votlino. Plodovnica skrbi za zaščito plodu pred poškodbami in udarci, zato materam za to ni potrebno preveč skrbeti.

Prehrana, bogata s kalcijem
V tem mesecu je dobro, da začne nosečnica uživati hrano, bogato s kalcijem, ki je glavna sestavina za gradnjo kosti, ki začno nastajati iz mehkega hrustanca. Če ga ne zaužije zadosti, se bo moral sprostiti iz njenih zalog v kosteh. Telo v tem času samo od sebe poveča sposobnost prevzema kalcija iz živil. Mleko in mlečni izdelki so najpomembnejši vir. Veliko ga imajo tudi nekatere mineralne vode, vendar ga mora biti več kot 150 mg na liter.

Okrepite medenično dno
Kljub temu, da trebuh še ni velik, lahko v tem času nosečnice že začnejo krepiti mišice medeničnega dna, kar jim bo v poznejših mesecih pomagalo prenašati težo ploda ter preprečevati odtekanje vode.

Vir: ABCzdravja, September 2007
Tekst: Katja Mohorič

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019