Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Šparglji za zdravje - Recepti

 

Kuhanje špargljev
Šparglje operemo, spodnje dele olupimo in odrežemo morebitne olesenele dele. Kuhamo jih v slani vodi, kateri lahko dodamo še ščep sladkorja in košček masla. Beljene šparglje kuhamo približno 20 minut, zelene pa 10 do 15 minut. Kuhane šparglje lahko uporabimo kot zelenjavno prilogo ali jih prelijemo z različnimi omakami ter postrežemo kot predjed ali lažji obrok.

 

Kako ugotovimo ali so šparglji sveži?
Odrezani del špargljev naj bo gladek in svetleč, ob blagem pritisku se pojavi na odrezanem koncu sok.
Na otip naj bo čvrst in ob upogibanju se mora zlomiti.
Ko podrgnemo dve palčki špargljev drugo ob drugo, zaslišimo pri svežih špargljih rahel, cvileč zvok.
Špargljev ne shranjujmo, ampak čimprej pripravimo okusno jed.

 

Zdravilna vrednost špargljev
Pol kilograma špargljev ima le 65 kilokalorij. Zaradi tega in seveda zaradi diuretičnega učinka so priljubljena sestavina jedilnikov predvsem pri raznih dietah za uravnavanje telesne teže. Poleg tega imajo šparglji veliko vitaminov A, B, C in E, folne kisline in cinka ter balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje debelega črevesja. Ne smemo pa pozabiti še na kalij, asparagin in eterična olja, ki spodbujajo delovanje ledvic. Zeleni šparglji vsebujejo več vitamina C in karotenov.

 

Rižota s šparglji in parmezanom
Na oljčnem olju popražite na kolobarje narezano mlado čebulo, narezane šparglje, svežo zeleno in rdečo papriko, malenkost sesekljanega česna in na kocke narezan olupljen paradižnik brez semen. Jed začinite s poprom, soljo, baziliko in luštrkom. Izboljšajte z belim vinom. Posebej skuhajte ali zdušite riž in ga zmešajte s pripravljeno omako. Pred serviranjem posujte jed s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom. Poleg ponudite nariban parmezan.

 

Špageti s šparglji
Špagete skuhajte, odcedite, splaknite z vodo in servirate. Omako za špagete pripravite tako, kot je opisano pri rižoti. Papriko lahko opustite, količina paradižnika pa naj bo večja.

 

Špargljeva juha
Očiščene, na koščke narezane šparglje kuhamo 10 min. v približno 5 dcl osoljene in rahlo sladkane (1 kavna žlička) vode. Zmiksamo s palčnim mešalnikom ter zalijemo s preostankom vode (po želji z delom mleka). Ko zavre, zakuhamo pšenični zdrob ter v juho vlijemo kislo smetano. Začinimo z muškatnim oreškom. Če gostimo z moko, jo zamešamo v smetano in prevremo. Lahko pa tudi ne gostimo z moko ali zdrobom - v tem primeru damo malce več špargljev.

 

Šparglji v solati
Očiščene cele šparglje, srednje debeline, kuhamo ~ 3-5 minute v 5 dcl osoljene in rahlo sladkane vode. Potem jih odlijemo in ohladimo. Hladne narežemo na 2 - 3 cm dolge koščke. Rahlo posolimo, dodamo dober domač jabolčni kis in oljčno olje. Po želji dodamo peteršilj in/ali kakšno drugo začimbo.Vse skupaj premešamo.

 

Telečji medaljon s šparglji
Telečjo ribico očistite. Z ostrim nožem narežite približno 5 dag težke medaljone. Z roko in kuhinjskim kladivom oblikujte 1,5 cm debele medaljone, jih solite in poprajte. V težji ponvi (ponev z debelim dnom) segrejte olje in na njem na hitro opecite medaljone, ki ste jih na eni strani pomokali. Najprej jih opecite na nepomokani in nato še na pomokani strani. Zalijte jih s svetlo omako ali juho.

Beluše skuhajte, narežite na 3 cm dolge kose in dodajte k medaljonom. Omako izboljšate z belim vinom, muškatnim oreščkom in kislo smetano.
Medaljone zložite na krožnik, prelijte s pripravljeno omako, posujte z drobnjakom in servirajte. Namesto narezanih belušev lahko uporabite tudi cele. V tem primeru jih servirajte kot prilogo k medaljonom..

 

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Ključne besede: recepti, zdrava hrana,
Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2017