Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Diete, obstajajo tudi zdrave, kajne?

O debelosti, ki postaja vse večja težava današnjega bogatega sveta, smo se pogovarjali z asist. prim. Mirom Čokolićem, dr. med., predstojnikom oddelka za endokrinologijo v Splošni bolnišnici Maribor, ki se med drugim ukvarja tudi z zdravljenjem debelosti.

Ali lahko za ljudi s preveliko telesno težo uporabimo izraz bolnik in če, kdaj je ustrezen? Kako obravnavate bolnike s čezmerno telesno težo?
Debelost je svetovni problem sodobnega časa, saj je razširjena po celem svetu in je neprestano v porastu. Naraščati je pričela posebno po drugi svetovni vojni. Pri nas je 54 % odraslih med 25. in 64. letom čezmerno prehranjenih, kar 15 % vseh oseb pa je debelih. V okviru cindi programa je bilo med letoma 2002 in 2005 pregledanih 410.000 oseb in pri 74,1 % je bila ugotovljena čezmerna telesna teža, debelost pa pri 29,1 % pregledanih odraslih.
Debelost je vsako povečanje maščobnega tkiva, ki se lahko razporedi enakomerno po telesu ali pa samo na določenih predelih. Razlikujemo dve obliki debelosti — hiperplastično (število maščobnih celic se poveča) in hipertrofično (maščobne celice se povečajo). Pri moških se maščevje večinoma nabira okoli pasu, pri ženskah pa na bokih in stegnih. Govorimo o androidnem tipu debelosti, kjer je maščevje razporejeno po (na) zgornjem delu telesa in o ginoidnem tipu debelosti, kjer se maščevje nahaja predvsem na spodnjem delu telesa.
Debelost je vsekakor bolezen, saj vodi v večjo obolevnost in smrtnost. Med pridruženimi kroničnimi boleznimi kot posledicami debelosti, je sladkorna bolezen tipa 2 (SB2) zastopana kar v 57 %, bolezni žolčnika v 30 %, povišan krvni tlak v 17 %, koronarna bolezen srca v 17 %, rak dojk, maternice in debelega črevesa s po 11 % in bolezni sklepov s putiko v 14 %. Debelost pri sladkorni bolezni tipa 2 zmanjša občutljivost za inzulin, vpliva na povečanje krvnega sladkorja in maščob v krvi ter zmanjšuje učinkovitost zdravljenja z zdravili. Posledica je slabša presnovna urejenost, ki poveča možnost nastanka kroničnih okvar zaradi sladkorne bolezni ter umrljivost.
Pri preseganju idealne telesne mase za 20 %, je umrljivost trikrat večja, pri preseganju za 40 %, pa kar sedemkrat večja. Zmanjšanje telesne mase za 1 kg neposredno po diagnozi sladkorne bolezni podaljša življenjsko dobo za tri do štiri mesece, izguba 10 kg pa izenači življenjsko dobo z ostalo populacijo. Vendar se umrljivost zmanjša samo ob trajnem zmanjšanju telesne teže.
Debelost kot kronično bolezen je potrebno dolgotrajno zdraviti. Priporočeno izgubo 5–10 % izhodiščne telesne teže lahko dosežemo le s celostnim pristopom. Nujna je sprememba življenjskega sloga, nato svetovanje o dietni prehrani, povečanju telesne aktivnosti in na koncu uporaba zdravil.

Katera zdravila so na voljo za zdravljenje bolnikov s čezmerno telesno tezo? Kdaj se odločite zanje?
Zdravljenje temelji na zdravi prehrani in spremembi prehrambenih navad. Osnovno je ustvarjanje energijskega primanjkljaja, odstraniti je potrebno vzroke, ki so privedli do prekomernega uživanja hrane. Pri zdravljenju debelosti je zelo pomembna tudi telesna aktivnost, kot hitra hoja, plavanje, kolesarjenje ali tek v naravi. Vsak dan 30 do 90 minut telesne aktivnosti bo pomagalo pri hujšanju.
Pri nas imamo registrirani dve zdravili za zdravljenje debelosti: orlistat, ki zmanjša resorbcijo maščob iz prebavil do 30 % in sibutramin, ki deluje centralno z inhibicijo ponovnega privzema serotonina in noradrenalina, kaj kmalu pa se pričakuje še rimonabant, selektivni zaviralec receptorjev v hipotalamusu in maščobnih celicah.
Sibutramin je indiciran za zdravljenje debelosti v sklopu celostnega programa pri bolnikih z debelostjo in ITM 30 kg/m2 in več in pri bolnikih s čezmerno telesno težo in ITM 27 kg/m2, pri katerih obstajajo še drugi z debelostjo povezani dejavniki tveganja (sladkorna bolezen tipa 2, dislipidemija,..). Pri hujših oblikah debelosti so poskušali tudi z različnimi operativnimi posegi na črevesju in/ali želodcu.

Kakšne so prednosti zdravila sibutramin (reductil) v primerjavi z drugimi zdravili? Kakšna je dostopnost zdravila sibutramin?
Zdravljenje debelosti je pomembno tako s stališča zmanjšanja zdravstvene ogroženosti kot tudi izboljšanja že obstoječih spremljajočih bolezni. Cilj zdravljenja debelosti je zmanjšanje telesne teže in dolgotrajno ohranjanje dosežene teže in sicer v tolikšni meri, kolikor je potrebno za ohranjanje ali izboljšanje zdravstvenega stanja. Sibutramin, ki deluje centralno z inhibicijo ponovnega privzema serotonina in noradrenalina, poveča občutek sitosti, kar omogoča bolniku uživanje manjših obrokov, nekoliko povečana termogeneza (povečana poraba energije) pa prepreči, da bi se ob hipokalorični prehrani zmanjšala telesna presnova. Najpogostejši neželeni učinki so suha usta, nespečnost, zaprtje in izguba apetita, lahko se poviša krvni tlak v povprečju za 1-3 mmHg in poveča srčna frekvenca za 3-7 utripov na minuto, zato ju je priporočljivo spremljati, na srčnih zaklopkah pa ne povzroča sprememb. Za klinično pomembne učinke je potreben odmerek 10 mg enkrat na dan, ki je tudi začetni priporočeni odmerek. V primeru, da bolnik izgubi v enem mesecu manj kot dva kilograma, se ob dobrem prenašanju zdravila priporoča povišanje odmerka na 15 mg. Zdravilo predpiše zdravnik, če ni kontraindikacij, dobimo ga v lekarnah, ZZZS pa zaenkrat ne krije stroškov.

Kakšne so vaše izkušnje z omenjenim zdravilom ?
Številne raziskave so pokazale, da že zmerno, 5-10 % (ali 5–10 kg), zmanjšanje telesne teže pomembno vpliva na srčno-žilne dejavnike tveganja.
Ameriška diabetološka zveza (ada) priporoča agresivno zdravljenje diabetične dislipidemije zaradi zmanjšanja srčno-žilnega tveganja diabetikov tipa 2, ki imajo 2-4-krat večje tveganje za koronarno bolezen srca (kbs). Izboljša se dislipidemija, znižata se glikemija in insulinemija ter izboljša glikemična urejenost pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, zniža se tudi krvni tlak. Zmanjša se tudi umrljivost in podaljša pričakovana življenjska doba. Zmanjšanje telesne teže do 10 kg pomeni zmanjšanje umrljivosti, povezane s sladkorno boleznijo, za 30–40 %. Ključna zahteva, ki jo mora izpolnjevati zdravilo za zdravljenje debelosti, je učinkovitost v vzdrževanju telesne teže. Dve leti trajajoča raziskava storm je pokazala učinkovitost sibutramina v znižanju in vzdrževanju telesne teže do dveh let, v kombinaciji z individualno predpisano dieto in telesno aktivnostjo (30 minut hoje dnevno). V šestmesečnem obdobju hujšanja so bolniki povprečno izgubili 11 % začetne teže (oz. 11,3 kg).
Rezultat uravnavanja telesne mase s sibutraminom je odvisen tudi od nefarmakoloških ukrepov. Zato morajo bolniki prejemati tudinavodila glede uravnotežene manjkalorične prehrane in telesne aktivnosti. Posebej pomebno je daljše zdravljenje s sibutraminom tudi zaradi spremembe življenjskih navad, ki so ključne pri dolgotrajnem ohranjanju telesne mase. V celostnem procesu zdravljenja debelosti je seveda nepogrešljivo tudi vodenje in kontrola bolnika, kar velja tudi za ostale kronične bolezni.
Naše izkušnje so potrdile, da lahko s hipokalorično prehrano in sibutraminom pri debelih bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 dosežemo klinično značilno znižanje telesne teže in boljšo presnovno urejenost.

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Ključne besede: Debelost, reductil, sibutramin, zdravljenje,
Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019