Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Želodčne težave

Želodčne težave

Veliko bolezni ima svoj naravni ritem pojavljanja, tako je spomladanski čas čas, ko se pogosteje pojavijo obolenja, kot so seneni nahod, nekatera psihična obolenja in tudi obolenja prebavil. Prav slednja vam predstavljamo v aprilski temi meseca. Kako jih boste ločili med seboj in kdaj je potreben obisk pri vašem zdravniku?

Najprej si poglejmo, kako se razlikujeta dve najpogostejši tegobi — dispepsija in GERB.
Dispepsija je neznačilna bolečina v predelu zgornjega dela trebuha ali spodnjega dela prsnega koša. Če je vaša bolečina pekoča in jo občutite za prsnico ter vam kisla vsebina iz želodca pogosto zateka v grlo, pa imate verjetno gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB).
Zdaj pa še nekaj več o obeh najpogostejših tegobah, ki jih občasno občuti kar 20–40 odstotkov ljudi.

Dispepsija (lat. dys–slabo, pepsio–prebava)
Dispepsija je občasna ali stalna bolečina v predelu zgornjega dela trebuha oziroma spodnjega dela prsnega koša. Pogosto jo spremljajo občutek neprijetnosti in napihnjenosti v želodcu, pred jedjo ali po njej, slabost, bruhanje in neješčnost. Nastane kot posledica neravnovesja med agresivnimi in obrambnimi dejavniki v sluznici požiralnika, želodca in/ali dvanajstnika. Kaj povzroča dispepsijo? Dispepsijo lahko povzročijo različne bolezni, kot so razjeda na dvanajstniku ali želodcu (ulkus), vnetje sluznice dvanajstnika, vnetje želodca zaradi uživanja zdravil, okužbe z bakterijami. Poškodovana mesta prebavil so izpostavljena agresivnemu delovanju želodčne kisline, kar bolnik občuti kot bolečino. Z znaki dispepsije pa se lahko pokaže tudi rak prebavil.
Podobne bolečine lahko povzročijo tudi bolezni ostalih delov prebavne cevi—žolčnika, žolčnih vodov, trebušne slinavke in debelega črevesa. Kadar pri bolniku z dispesijo ne najdemo organske bolezni, govorimo o funkcionalni dispepsiji. Pogosto dispepsije ne povzročajo bolezni ali zdravila, ampak je samo posledica motenj v gibanju prebavne cevi. Nepravilno izbrana hrana ali pijača, psihične ali fizične preobremenitve in posamezne vrste zdravil lahko spremenijo gibanje prebavne cevi, posameznik pa to občuti kot bolečino.

Kako preprečimo dispepsijo?
Tako, da se izogibamo dejavnikom, ki rušijo naravno ravnovesje bodisi s povečanim izločanjem kisline bodisi z oslabitvijo naravnih mehanizmov. Če veste, kaj vam povzroča težave, se je temu vzroku najbolje izogniti.
• Izogibajte se hrani in pijači, ki vam povzroča težave, najpogosteje so to alkoholne pijače, kava, pikantna hrana. Vsak posameznik naj prisluhne svojemu telesu in ugotovi, katera hrana mu ne ustreza.
• Hrano uživajte počasi. Pri hitrem hranjenju se želodec ne more dovolj hitro prilagoditi veliki količini vsebine, zato občutimo nekakšno napetost v trebuhu, ki po kratkem času izgine. Ljudje, ki prehitro jedo, pogoltnejo tudi veliko zraka, zato se jim pogosto spahuje.
• Zmanjšajte stres, če je to mogoče.
• Ne jemljite protivnetnih zdravil (npr. acetilsalicilne kisline, ibuprofena), ne da bi se o tem poprej posvetovali z zdravnikom ali farmacevtom. Zdravnik bo presodil, ali potrebujete zdravljenje ter izbral najprimernejše zdravilo. Po potrebi bo predpisal dodatno zdravljenje za zaščito pred nastankom zapletov ob uporabi the zdravil.
• Za lajšanje bolečine uporabljajte zdravila, ki ublažijo bolečino, nimajo protivnetnega učinka in so varna za želodec (paracetamol).
• Nikoli ne jemljite več nesteroidnih antirevmatikov hkrati.
• Ne zvečujte odmerka zdravila nad priporočenim ali predpisanim, saj se protibolečinski učinek ne stopnjuje, zelo pa se poveča nevarnost za nastanek zapletov.
• Prenehajte kaditi.

Zgaga in refluksna bolezen požiralnika (GERB)
Zgaga je pekoč občutek ali nelagodje v predelu za prsnico, ki se širi od žličke proti grlu. Zgago lahko spremljajo še: kisel ali grenek okus, zadah, vračanje hrane v usta, bruhanje, pekoč jezik in razjede v ustih. Težave so pogostejše pri moških in so izjemno pogoste.Vsaj enkrat na leto naj bi prizadela več kot polovico ljudi. Pogosto ponavljanje zgage ponavadi kaže na razvoj refluksne bolezni požiralnika oziroma gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB). Refluksna bolezen požiralnika spada med pogostejše zdravstvene tegobe sodobnega časa, število na novo odkritih bolnikov pa hitro narašča. Zanjo je značilno vračanje želodčne ali dvanajstnikove vsebine v požiralnik. Refluksna bolezen požiralnika je kronična bolezen. Če vas zgaga peče občasno, ni nevarno, kronična zgaga (več kot tri dni na teden) pa je lahko znak nevarne bolezni. Kot posledica lahko nastanejo tudi brazgotina v požiralniku, razjeda ali celo rak.

Vzroki za zgago
• nenormalna motorika požiralnika
• vračanje želodčne vsebine v požiralnik
• neposredno draženje požiralnika

Kako preprečimo zgago?
• Izogibajte se hrani in pijači, ki spodbujata izločanje kisline (kava, čaj, gazirane pijače, alkoholne pijače, mastne in začinjene jedi).
• Obroki hrane naj bodo redni in manjši.
• Izogibajte se obrokom hrane neposredno pred spanjem.
• Priporočamo, da spite z višjim vzglavjem.
• Izogibajte se ležanju po obrokih hrane.
• Opustite kajenje.
• Oblačite se v udobna oblačila, ki naj ne bodo stisnjena v pasu.
• Če imate težave s preveliko telesno težo, shujšajte.

Pa obisk pri zdravniku?
Zdravnik po pogovoru in pregledu svetuje spremembe v načinu življenja, če je ta prispeval k nastanku bolezni. Pogosto vam bo predpisal zdravila. Običajno so to zdravila, ki zmanjšajo agresivno delovanje želodčne kisline na sluznico prebavil. Kratkotrajno in prehodno izboljšanje lahko dosežemo z antacidi, ki nevtralizirajo že izločeno kislino. Dolgotrajnejši učinek pa dosežemo z zdravili, ki zmanjšajo izločanje kisline. Poznamo dve skupini t. i. protiulkusnih zdravil, ki zavirajo izločanje kisline v želodčni sluznici. Prva skupina so zaviralci receptorjev H2, npr. ranitidine, ki je v lekarnah na voljo tudi brez recepta. Druga, novejša in učinkovitejša skupina so zaviralci protonske črpalke, ki jih zdravnik predpiše na recept.

Vir: ABCzdravja, April 2006
Tekst: K. Novak

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2018