Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Gube? Zakaj nastanejo gube?

Koža kot največji organ človeškega telesa opravlja celo vrsto zapletenih opravil. To ji omogoča zgradba iz različnih plasti celic. Ko te celice z leti izgubljajo vitalne sposobnosti samoobnavljanja in če jih s potrebnimi snovmi ne oskrbujemo dodatno še sami, nam začne kazati svojo vse bolj starikavo podobo. Pri odgovorih nam je s svojim strokovnim mnenjem pomagala Jadranka Korsika Mrak, dr. med., specialistka dermatovenerologinja.

O koži sicer na hitro najbrž lahko vsakdo pove, da je zgrajena iz treh plasti – povrhnjice, usnjice in podkožnega tkiva, natančnejši pogled pa pokaže, da tudi samo povrhnjico sestavlja pravzaprav več plasti: zunanja, ki je poroženela, in notranja, katere del je tudi zarodna plast.
Tam, kjer je poroženela plast tanka, npr. na obrazu, skoznjo rožnato proseva kri, drugače pa je na mestih, kjer je koža zaradi pritiska na določenem mestu stalno ali pogosteje in dolgotrajno obremenjena, kot na primer na podplatih in tudi žulji na rokah nastanejo tako, pa je debelejša.
Obnavljanje kože zagotavlja zarodna plast povrhnjice, iz katere se novonastale celice nenehno selijo na zunanjo površino kože, tam pa, ko opravijo svojo funkcijo, poroženijo in odpadejo.
Prožnost in trdnost kože zagotavlja iz kolagenskih in elastičnih vlaken zgrajena usnjica, med katero so ujete krvne žile, žleze lojnice, živci in se vrhnji plasti ne prilega v ravni, ploščati, ampak v reliefno zelo razgibani obliki, kot nekakšne vdolbine in izbokline – slednje so na drobno prepredene z najmanjšimi žilicami ter kapilarami.
Povrhnjica in usnjica sta torej čvrsto zraščeni, da pa se koža lahko tudi dobro premika, zagotavlja podkožje, s katerim je koža pritrjena na podlago in vsebuje manj ali več (na posameznih delih telesa in pri posameznikih celo precej) maščobnega tkiva.

Zakaj gubice izdajalsko opozarjajo na leta, ki bežijo?
Vsak posameznik je svet zase, kar ne velja le za njegov značaj in temperament, pač pa seveda tudi za njegovo fizično podobo. Koža je njen pomemben del, ki razkriva, kako pozoren je človek do nje, koliko nege ji namenja, in ali mu je sploh pomembno, da videz kože v marsičem odslikava tudi posameznikov način življenja.
Količina vode v organizmu se z leti vse bolj zmanjšuje. Če je v organizmu dojenčka skoraj tri četrtine vode, se ta količina pri človeku ob vstopu v starostno obdobje, okoli šestdesetega leta, skoraj prepolovi. Prav tako z leti v organizmu upada tvorba nekaterih snovi, ki koži zagotavljajo ne samo čvrstost ampak tudi odpornost, dobro prehranjenost in svež videz. In če k temu dodamo še nezdrave razvade (eden najzahrbtnejših zarisovalcev gub na obrazu in vratu je nikotin) in nezmernosti v načinu življenja, je razlaga, zakaj nas pogled v ogledalu z leti vse manj razveseljuje, skoraj zaokrožena. Ob tem velja dodati, da se gubice in gube na obrazu in vratu začnejo pojavljati že razmeroma zgodaj, vendar njihovo izrazitost in številčnost lahko upočasnimo s skrbno nego in z mislijo na to, kako živimo.

Je nastanek gub zgodnejši pri ženskah kot pri moških?
Vsekakor imajo pri pojavu gub pomembno vlogo tudi hormonske spremembe, in ker so te pri ženskah v različnih starostnih obdobjih izrazitejše kot pri moških, je to že en del pritrdilnega odgovora. Nosečnost in čas dojenja, še izraziteje pa menopavza, katere prvi znaki se lahko zaznajo pri nekaterih ženskah že kmalu po 40. letu, sta dva posebej napadalna hormonska udara z vrsto posledic, med drugim tudi na koži. Upadanje hormona estrogena povzroča izgubo prožnosti kožnega tkiva, zmanjševanje gostote kapilar v njem, žleze lojnice izločajo manj loja, zaradi manjše količine kolagena pa je koža tudi vse bolj ohlapna, prosojnejša in tanjša.
Drugi del odgovora pa je lahko tudi bolj »nečimrno« obarvan. Ženske s(m)o na zunanji videz kože na obrazu in vratu, ki zagotovo tudi nekaj pove o naši starosti in kakovosti življenja, občutljivejše od moških, čeprav tega sicer ne gre posploševati. Je pa tudi res, da je moška koža nekoliko debelejša in praviloma bolj mastna od ženske, torej tudi nekoliko »trpežnejša«.

Uživajmo poletje previdno! Vpliv sončnih žarkov na kožo je že stalnica v opozorilih, da bomo poletje in brezskrbni čas dopustov preživeli zadovoljno. Voda, sonce in veter so najslabša kombinacija za kožo, zato ji dajmo dovolj vlage in hranljivih snovi s specialnimi proizvodi za nego po kopanju in gibanju na prostem. Tudi s posebnimi proizvodi za obraz, vrat in predel okoli oči. Predvsem je izredno pomembna uporaba zaščitnih krem, ki vsebujejo zaščitni faktor ta nas ščiti pred poškodbami uv-žarkov. Potrebno jih je nanašati večkrat dnevno in seveda to ne pomeni, da se zato lahko sončimo brez omejitev. Še vedno velja, da naj bi se soncu izogibali med 11.00 in 17.00 uro.

Pomagajmo koži z dobro zunanjo in notranjo nego
Pravilna nega kože, ki vključuje redno odstranjevanje odmrle kože s pilingom, dodatno dovajanje vlage, hranilnih in varovalnih snovi s kakovostnimi kozmetičnimi proizvodi, v katerih ne smejo manjkati koencim Q10 – njegova naravna tvorba v telesu z leti zelo upade, vitamini, predvsem A in E, in druge aktivne snovi, je za ohranjanje vitalnosti kože nujnost, ki danes spada tako rekoč že v obvezni vsakodnevni negovalni minimum. In to ne samo žensk in tudi ne šele potem, ko ugotovimo, da postaja koža na obrazu in vratu vse bolj suha, da spreminja videz zaradi spreminjajoče strukture in tudi barva postaja drugačna. Enako pomembna kot zunanja pa je tudi notranja nega. Pri tem imamo v mislih tako zdrav način življenja in uravnoteženo prehrano kot tudi naš splošen odnos do življenja in sprememb, ki se nam dogajajo.
Zaskrbljenost, napetost in jeza se zarisujejo na našem obrazu kot globoko zasekane gube, predvsem na čelu, med obrvmi in okoli ust.

Smo na kaj pozabili?
Pravzaprav je vse odvisno le od nas. Pa ne le to, koliko časa bomo posvetili negi obraza in vratu za preprečevanje nastanka gub in njihovo omilitev, ali koliko smo pripravljeni odšteti za kozmetične proizvode in strokovno nego v kozmetičnem salonu. Pogosto nam ne pride na misel niti tisto, kar nič ne stane, lahko pa koristi.
Na primer obrazna telovadba, s katero pomagamo obraznim mišicam, da ohranijo svojo čvrstost: pačimo se, delajmo najrazličnejše grimase, vsak dan vsaj dvakrat po nekaj minut. Deluje na mišice, pa še sprosti nas.
Podoben učinek, da deluje proti gubam in nas hkrati sprosti, ima tudi samomasaža obraza. Več vaj se lahko naučimo (morda vam napotek da kozmetičarka ali pa ga poiščite v kakšnem priročniku, ki jih imajo tudi knjižnice). Mi vam tokrat opisujemo dve, ki ju lahko hitro osvojite.
- Gube med obrvmi gladimo tako, da s kazalcema (ali katerima od drugih dveh prstov obeh rok) delamo kratke, močne potege v štiri smeri: najprej hkrati navzgor in navzdol, potem desno in levo, nazadnje še diagonalno v obe smeri.
- Gube na vratu (in hkrati povešen podbradek, ki prav tako pogosto kazi našo podobo) pa krotimo tako, da s hrbtno stranjo dlani izmenično rahlo tleskamo od dekolteja proti bradi. Koža, ki jo masirate, mora biti primerno vlažna in nahranjena, torej ne suha.

Vir: ABCzdravja, Junij 2007
Tekst: Dušica Herman

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Ključne besede: Koža, gube, leta, organ, staranje, žulji,
Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019