Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Merilnik krvnega tlaka - nasvet za nakup

Merilnikov krvnega tlaka je več vrst, ki se razlikujejo na način uporabe in tudi natančnosti.

Ročni merilnik krvnega tlaka
Ročni merilnik za merjenje krvnega tlaka se najpogosteje uporabljajo v medicini in so sestavljeni iz stetoskopa, napihljive manšete in prikazovalnika krvnega tlaka. Zaradi ločenih elementov in dokaj zahtevne uporabe ni primeren za domačo uporabo saj se mora pri merjenju manšeta primerno namestiti na roko in ročno dovolj napihniti. Nato je potrebno z ventilom enakomerno in počasi zniževati tlak v manšeti. Če se tlak izpušča prepočasi ali prehitro, rezultati meritev ne bo pravilen! Krvni tlak se določi z odčitavanjem vrednosti na prikazovalniku krvnega tlaka (poslušamo kdaj se pričnejo in končajo žilni šumi nad odvodnico na nadlakti nad komolčno kotanjo). Srčni utrip je potrebno izmeriti ločeno po meritvi, s tipanjem pulza na podlakti in odčitavanjem na uri. Zaradi svoje natančnosti se ročnui merilnik krvnega tlaka uporablja v zdravstvenih ustanovah.

Avtomatski merilniki krvnega tlaka
Najbolj primerni merilniki za domoačo uporabo so avtomatski merilniki krvnega tlaka, ki imajo manšeto in merilnik. Merilnik sam zazna krvni tlak in odčita srčni utrip. Najpogosteje so opremljeni s majhnim kompresorjem, ki ga poganja baterija. S pritiskom na tipko se aktivira samodejno napihovanje manšete, merilnik krvnega tlaka pa sam odmeri krvni tlak in srčni utrip. Rezultate prikaže na ekranu. Poznamo več vrst avtomatskih merilnikov krvnega tlaka, glede na pozicijo meritve. Avtomatski merilniki krvnega tlaka lahko merijo krvni tlak na nadlakti, podlakti ali na prstu. Vsekakor pa priporočamo merilnik krvnega tlaka, ki izvaja meritev nadlaktom, saj so najnatančnejši. Avtomatski merilniki z odčitavanjem vrednosti na podlaktu ali na prstu niso natančni, saj so zelo občutljivi na položaj manšete in telesno temperaturo. 

Polavtomatski merilniki krvnega tlaka
Gre za avtomatski merilnik krvnega tlaka, ki nima vgrajenega kompresorja za napihovanje manšete, zato je potrebno manšeto napihniti ročno s priloženo ročno pumpico. Tako kot avtomatski merilnik krvnega tlaka, tudi polavtomatski merilnik krvnega tlaka samodejno spušča zrak iz manšete in izmeri krvni tlak ter srčni utrip. Vrednosti prikaže na ekranu.

 

Na kaj bodite pozorni pri nakupu merilnika krvnega tlaka
Velikosti manšete za merjenje krvnega tlaka močno vpliva na sam rezultat meritev, zato je zelo pomembno da izberete merilnik s primerno velikostjo mašete za vas. Če je manšeta prevelika bo meritev krvnega tlaka podcenjena, če pa se meritev krvnega tlaka izvaja s merilnikom, ki ima premajhno manšeto (pri povečanih obsegih nadlahti), bo izmerjeni krvni tlak veliko višji kot je dejansko. Osnovno pravilo je, da bi naj gumijasti del manšete merilnika krvnega tlaka objel 80% (štiri petine) obsega nadlahti. Dimenzije manšet naj bi bile pri obsegu nadlahti, ki je večji od 15cm približno 4×13 cm, pri obsegu nadlakti 15-22cm 9×16 cm, pri 22-32cm 12×32 cm in pri obsegu nadlakti med 32 in 42cm, bi dimenzija manšete morala znašati 15×30 cm.

Polavtomatski in avtomatski merilniki krvnega tlaka prikazujejo odmerjene vrednosti na zaslonih, zato pred nakupom preverite, da je zaslon dovolj velik za enostavno odčitavanje vrednosti.

Vsi merilniki, ki so naprodaj v Evropski skupnosti, morajo pridobiti oznako o varnosti uporabe. Ne glede na vrsto merilnika, ki ste ga kupili, se morate najprej naučiti, kako pravilno izmeriti krvni tlak. Polavtomatski in avtomatski merilniki krvnega tlaka so v primerjavi s ročnim dokaj nenatančni, avtomatski pa imajo dodatne težave pri merjenju krvnega tlaka, če je srčni utrip pospešen ali pri majhnem pulznem tlaku.

Merilniki krvnega tlaka

Merilnik krvnega tlaka

Komentarjev (1)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2019